Recensie: Vasthouden en doorgeven

boek Wilma Samyn en Marieke den Butter
Leestijd: 2 minuten

Wat kan je soms een zorg hebben over je (klein) kinderen. Hoe moet dat als ze groot zijn? Hoe houdt mijn kind zich staande in een wereld waarin steeds minder ruimte is voor het Bijbelse gedachtengoed. Hoe houdt je opgroeiende kind zich staande te midden van allerlei christelijke stromingen? Hoe breng je kinderen in deze roerige, onrustige tijd juist een Bijbels wereldbeeld bij?  Met deze gedachten liepen de auteurs van Vasthouden en Doorgeven ook. Daarom hebben ze dit boek geschreven als handreiking aan ouders, grootouders, docenten en vrijwilligers in de kerk.

Wereldbeeld

Het boek Vasthouden en Doorgeven is een aanrader om te lezen als je wilt weten wat er speelt in de wereld van ons en onze kinderen. De auteurs van dit boek benoemen het wereldbeeld anno 2024 en schetsen daartegenover het Bijbelse wereldbeeld. Het kost even tijd om de draai in het boek te krijgen. De eerste paar hoofdstukken zijn nogal theoretisch, als er verschillende ideeën en theorieën uitgelegd worden. De auteurs beschrijven veel onbekende stromingen die er zijn onder. Ook mensen die zichzelf christenen noemen, blijken niet altijd Bijbelse waarden na te streven, zo leggen de auteurs uit. Omdat er best veel stromingen worden uitgelegd en sommige stromingen veel op elkaar lijken, raak je soms een beetje in de war. Ondanks dit alles wil je, als je eenmaal aan het lezen bent, verder lezen. Je voelt dat dit de wereldbeelden zijn waar wij en onze kinderen door worden beïnvloed. De auteurs beschrijven niet concreet hoe wij daar door worden beïnvloedt, maar als je het leest kan je dat wel goed voor jezelf invullen, zonder dat dit persé concreet wordt benoemd.

Confronterend

Wij, als reformatorische christenen, zijn steeds verder bij de Bijbel vandaan gaan leven. Als je alle verschillende wereldbeelden in het boek leest dan voel je dat je daar ook bewust of soms ook onbewust door wordt beïnvloed. Neem het universalisme! Het universalisme zegt: Iedereen zal zalig worden door de dood van Jezus aan het kruis. Erg aantrekkelijk, zo kan je leven zoals je dat zelf wilt, zonder dat je de Heere ECHT nodig hebt. Het boek is daarom ook confronterend om te lezen. Je komt er achter dat wij als reformatorische Christenen mensen echt niet zo reformatorisch denken als onze reformatoren.. Hoe kunnen wij weer terug? Hoe krijgen wij weer een Bijbel wereldbeeld? Dit boek zet je weer met beide benen op de grond. Het geeft in korte trekken aan hoe het Bijbels wereldbeeld tegenover het wereldse denken ingaat.

De auteurs halen ook teksten uit de Bijbel aan. Dit kan helpen om Bijbelse standpunten te onderbouwen en te verantwoorden naar onze kinderen en onze omgeving. Actuele thema`s zoals  gender, LHBTI+, euthanasie, abortus enz. komen aan bod. De auteurs leggen uit dat al deze bovengenoemden punten niet te rijmen zijn met een Bijbels wereldbeeld. Ook worden er veel citaten van andere auteurs bijgehaald. Deze bewijsstukken zorgen ervoor dat je naast de Bijbelteksten nog extra handvatten krijgt om een juist Bijbels wereldbeeld te vormen en dit ook door te geven aan je kinderen en omgeving.

Lijden

Het boek sluit af met het hoofdstuk ‘Lijden om Christus wil’. In dit hoofdstuk wordt beschreven dat we bereid moeten zijn om anders te zijn en dat we dan niets anders kunnen verwachten dan vervolging. Het volgende geven ze mee: ‘Een waar geloof in de Heere Jezus, en een leven daarnaar, is het belangrijkste wat je je kinderen kunt meegeven in deze gecompliceerde wereld.’


Ook interessant

Schijnwereld 

Ik geloof dat God de mens mannelijk en vrouwelijk schiep. Volgens sommigen leef ik daarom in een schijnwereld…