Mannen zijn net aardappels

Aardappels in een kelder krijgen alleen maar slappe uitlopers.
Leestijd: 5 minuten

Als aardappels te lang in een kelder liggen, krijgen ze allemaal rare, slappe uitlopers. Hier zou je al die zinloze waaghalzerij en lege hobby’s van mannen mee kunnen vergelijken. Zij dreigen hierdoor echter hun doel te missen.

Er is ooit een boekje geschreven onder de titel: De man, het onbegrepen wezen. Nou, als je alles eens goed op een rijtje zet, dan is die titel eigenlijk best wel een schot in de roos. Want de man zit raar in elkaar hoor.

Heb je je bijvoorbeeld weleens afgevraagd waarom het hoofdzakelijk mannen zijn die oorlog voeren? En waarom het bijna altijd mannen zijn die halsbrekende toeren uithalen, levensgevaarlijke ontdekkingsreizen moeten maken en met gevaar voor eigen leven zo nodig de Mount Everest moeten beklimmen? Vind je het niet raar dat de Maffia hoofdzakelijk uit mannen bestaat en dat ze voorop lopen in de criminaliteit? En waarom waren het vooral mannen die de ruimte in wilden en persé wilden zien hoe de maan er van achteren uitzag? Is het niet vreemd dat het bijna alleen maar mannen zijn die in de kroeg tegen elkaar opdrinken, of die in de Tour de France en in de auto- of motorsport tegen elkaar oprijden? (Bij wijze van spreken dan natuurlijk!) Snap jij waarom het alleen maar mannen zijn die in stadions uit hun bol gaan en daarna de boel afbreken in treinen en bussen? En waarom zijn het vooral mannen die speculeren op de beurs, in zaken geen grenzen kennen en altijd maar streven naar meer, naar groter, hoger en beter?

En wat dacht je van de miljoenen mannen die dag en nacht wereldwijd aan het gamen zijn?!

Niet voor niks
Ja, mannen zitten raar in elkaar. En toch kan ik me niet voorstellen dat dit voor niets is of dat ze toevallig zo zijn. Er moet een bedoeling achter zitten. Mannen zijn er kennelijk voor bestemd om te strijden, te ontdekken, te veroveren, baanbrekend werk te verrichten, uitdagingen aan te gaan en voortdurend te streven naar het allerbeste, het allergrootste, het allermeeste en het allerhoogste. Dat is het potentieel van de man, dat is het vermogen wat hij heeft meegekregen. En weet je, ik denk dat God het zo bedoeld heeft.

Alleen is het natuurlijk wel de vraag wat hij met dat potentieel doet en in welke richting zich dat vermogen ontwikkelt!

Uitlopers
Ik weet niet of je aardappels in je groentetuin hebt. Aardappels hebben het vermogen om te groeien. Tenminste, wanneer je ze poot. Maar wanneer je dat niet doet of daar te lang mee wacht, beginnen ze ook te groeien. Want in de kelder of in de schuur hebben ze hetzelfde vermogen als buiten. Maar omdat ze in het donker liggen, krijgen ze alleen maar van die rare slappe uitlopers die alle kanten opgaan, behalve de goede. Er komt op die manier helemaal niets van terecht. Zonde natuurlijk.

Nou, daar moet ik nu aan denken wanneer ik het heb over het vermogen van de man. Wanneer ik al die rare dingen opnoem die in de mannenwereld gebeuren, dan denk ik aan die aardappels in de schuur. Mannen ontplooien zich wel, maar vaak op zo’n rare manier dat er de gekste dingen gebeuren.

Boot gemist?
Zoals ik net al zei: ze voeren oorlog en vinden de meest afgrijselijke vernietigingswapens uit. Of ze gaan kijken of er leven is op Mars, terwijl ze het leven hier op aarde op allerlei manieren laten verkommeren. Of ze zetten alles op het spel voor een gouden plak. Of ze verwaarlozen hun gezin, omdat ze hun sport, hun zaak of hun hobby belangrijker vinden dan een goede relatie met vrouw en kinderen. Ze verzieken de maatschappij omdat ze het spannender vinden om geld te roven dan er voor te werken. Of ze raken aan van alles en nog wat verslaafd omdat het zo stoer is om ook mee te doen. En de mannen die zich nog een beetje normaal ontwikkelen, die hebben vaak het gevoel dat ze eigenlijk de boot hebben gemist…

Alles bereikt!
Wat ontbreekt er bij die aardappels in de schuur? Dat weten we wel. Ze moeten naar buiten, in de grond en ze hebben licht en warmte nodig. Dan komt die aardappel tot een gezonde ontwikkeling.

Maar wat ontbreekt er nou bij ons, mannen? We hebben zoveel capaciteiten en mogelijkheden, maar wat komt er meestal van terecht? Welke kant moeten we daar mee op? Zelfs al halen we alles uit ons leven wat erin zit, en bereiken we alles wat we willen; dan nog blijven we aan het eind van ons leven zitten met de vraag waar het nu allemaal goed voor was!

Bestemming
Ja, misschien moesten we daar eens wat meer over nadenken. Dan kregen we waarschijnlijk wat meer belangstelling voor wat de eerste christenen daarover zeiden. Die zeiden namelijk dat God de mens ervoor had bestemd om de hele schepping te beheren. En dat Hij daarvoor aan de man zulke bijzondere eigenschappen had gegeven.

Maar van het beheren van de schepping komt natuurlijk weinig terecht wanneer de Schepper zelf buiten spel wordt gezet. Want hoe weten we nou wat er moet gebeuren en wat de rol is van de man, wanneer we geen contact willen hebben met de Ontwerper van het heelal? Kijk, en dat is volgens die eerste christenen nou precies het grote probleem. Doordat we God buiten ons leven sluiten, en zelfs zover gaan dat we Zijn bestaan ontkennen, tasten we volkomen in het duister.

Laag niveau
Wanneer we niet meer weten waarvoor we moeten leven; en als we niet meer weten hoe het potentieel van de man zich ten volle ontplooien kan in Gods plan met de wereld, dan zoekt het zich een weg op een veel lager niveau. Daardoor lijken mannen dus vaak op die uitgelopen aardappels in de schuur. Ze missen het licht.

In één van de brieven van Paulus, staat het zo: Omdat zij God kennende, Hem als God niet hebben verheerlijkt of gedankt; maar zijn verijdeld geworden in hun overleggingen, en hun onverstandig hart is verduisterd geworden (Rom.1:21).

Maar die eerste christenen schreven ook dat ze, door hun ontmoeting met Jezus Christus, licht kregen op dat oorspronkelijke plan van God. Hij liet hen namelijk zien wat dat plan in de praktijk inhield, niet alleen door wat Hij zei, maar vooral door de manier waarop Hij leefde. Hij gaf ze een helder zicht op het plan dat God nog steeds met de wereld heeft. En ze werden daar zo door gegrepen, dat ze nergens anders meer voor wilden leven dan voor God en voor de ander. En vooral de mannen merkten dat ze zich daar helemaal in konden ontplooien.

Sneeuwbal-effect
Er was heel wat puin te ruimen voor ze: het denken van de mensen was zo verziekt en de kracht van het heidendom was zo sterk, dat er heel wat weerstand te overwinnen was. Maar onder Gods leiding bleef hun geweldloze strijd niet zonder gevolg. De hele toenmalig bekende wereld kreeg de kans om aan de weet te komen wat het eigenlijke doel was van het leven. Het werkte als een sneeuwbal. En dat allemaal zonder krant, tv of internet en zonder het hedendaagse vlieg- en trein- of autoverkeer.

Echte mannen gezocht
Over het algemeen zijn we dat besef een beetje kwijtgeraakt. Mensen hebben te vaak het idee dat een leven met God iets zieligs is, iets wat niet bij echte kerels past. Dat komt misschien wel, omdat er zo vaak alleen maar gesproken wordt over het ‘gaan naar de kerk’ en het ‘gaan naar de hemel’.

Maar er moet veel meer gebeuren. God heeft een plan met de wereld, ook nu nog. En daar zijn vooral ook mannen voor nodig. Mannen die in het licht van God durven komen. Mannen die verlost willen worden van een zinloos, egoïstisch leventje dat alleen maar om henzelf draait.

God zoekt mannen die willen ontdekken wat het echte doel van hun leven is.

Meer respect
En de vrouwen dan? Och, we hoeven niet bang te zijn dat vrouwen zullen afhaken wanneer het leven met God weer wat mannelijker gaat worden, integendeel! Andersom is dat eerder het geval.

Geen enkele jongen leest series meisjesboeken. Maar de meeste meisjes lezen wel jongensboeken

Nee, de vrouwen zullen niet afhaken. Ze hebben veel meer respect voor echte kerels die leven voor datgene wat echt de moeite waard is, dan voor mannen die zich uitsloven voor allerlei dingen waar zij het nut niet van inzien.

Ja, het wordt hoog tijd dat mannen gaan beseffen dat ze met het geweldige potentieel dat ze hebben, net als die aardappels, naar buiten moeten, in het licht van God. Anders ontplooien ze zich op een veel te laag niveau! En dat is zo zonde. In de meest letterlijke zin van het woord!


Het originele bericht vindt u hier. Dick Baarsen (1932-2022) was EO-programmamaker en Bijbelleraar. Tijdens zijn pensioen gaf hij veel lezingen over huwelijk en seksualiteit.

Ook interessant

Nehemia als poortwachter (2)

Tobia wordt zonder pardon uit de tempel gegooid. Vader, verwijdert u als poortwachter ook radicaal het kwaad uit uw huis?

Het grote risico van het huwelijk

Ga je trouwen? Waaghals! Aan het huwelijk zijn grote risico’s verbonden, wist je dat? Misschien wordt je hart wel beschadigd of gekwetst.