„Gelijkheidsdenken gaat SGP-stemmers niet voorbij”

Schermafbeelding 2021-04-30 om 11.48.26
Leestijd: 3 minuten

In een video voor NOS Stories –het jongerenplatform van de NOS– bepleitte Mathijs van der Tang (23) het traditionele vrouwenstandpunt van de SGP. Het gevolg: een mediastorm. Hoe blikt de inwoner van Rhenen daarop terug? En hoe kijkt hij naar de opnieuw opgelaaide discussie over vrouwen in de staatkundig gereformeerde politiek?

Hoe kwam die video voor NOS Stories tot stand?
„Ik werd benaderd met het verzoek of ik een filmpje wilde opnemen waarin ik mijn standpunt uitlegde. Eigenlijk vond ik NOS Stories niet het geschikte podium hiervoor. Ik twijfelde. Maar toen de andere partij wél bereid was een video in te sturen, dacht ik: het is goed als het Bijbelse geluid ook te horen is.”

De andere partij, daarmee bedoel je de SGPJ’ers die geen moeite hebben met vrouwen in de politiek?
„Klopt.”

Jouw bijdrage zorgde voor nogal wat ophef. Onder meer politici, influencers en topsporters twitterden hun onbegrip naar buiten. Waar vielen ze vooral over?
„Ja, de zinssnede dat de man het hoofd van de vrouw is. En: dat de man biologisch gezien sterker is, en dat vrouwen daarom niet in de politiek horen. Dat laatste was ook onhandig van me. Maar dan nog: er moet in een vrij land toch ruimte zijn om dat soort afwijkende dingen te kunnen zeggen? Net zo goed als dat die boze twitteraars het recht hebben om daar kritiek op te hebben.”

Onhandig, zeg je. Het was toch gewoon dom om dat bijna als enige argument aan te dragen?
„Op Twitter heb ik ook gezegd dat het geen sterke opmerking was. Dus ik ben er wel in de openbaarheid op teruggekomen, dat het niet slim was. Maar dat neemt niet weg dat het wel een relevant argument is. Aan de ene kant zijn vrouwen sterker, omdat ze kinderen kunnen baren. Maar het is toch niet voor niets dat mannen excelleren in beroepen die fysiek en mentaal zwaar zijn? God heeft man en vrouw geschapen met verschillende eigenschappen, met een verschillend doel voor de samenleving. Wat die verschillende doelen zijn, lezen we in Spreuken 31: de eerste taak van de vrouw is in het gezin, en die van de man ‘in de poort’.”

Wat vond je van de reactie van de landelijke SGP?
„Zij hebben zich niet duidelijk uitgesproken voor of tegen een van de partijen binnen SGPJ. En dat begrijp ik. In een mediastorm gaan veel nuances verloren, dus dan is het beter om de rust te bewaren. Maar toch denk ik dat het goed was geweest als het hoofdbestuur zich heel helder had uitgesproken voor de partijbeginselen.”

De discussie over vrouwen in de politiek laaide weer op tijdens het congres van SGP-jongeren. Hoe kijk jij naar die discussie?
„De motie vóór vrouwen in de politiek is verworpen, maar het gesprek over dit onderwerp blijven we voeren. En dat is goed, lijkt me.

In sommige media werd het beeld geschetst dat de groep SGPJ’ers die voor vrouwen in de politiek is, langzaam steeds groter wordt. Dat is niet waar. De verhoudingen binnen SGPJ fluctueren heel sterk. Er is ook een tijd geweest dat ongeveer 70 procent van de leden tegen het traditionele vrouwenstandpunt was. Bij het afgelopen congres stemde juist een meerderheid tegen vrouwen in de politiek.”

Hoe lang houdt het vrouwenstandpunt van de SGP nog stand?
„We moeten wel realistisch zijn. Het gelijkheidsdenken is heel dominant in de maatschappij, en dat gaat de SGP en SGP-stemmers niet voorbij. Je ziet hoe jonge generaties in dat postmoderne gedachtegoed worden meegezogen, en dat heeft uiteraard gevolgen voor hun standpunten en principes. Daarom vind ik het zo belangrijk om dat Bijbelgetrouwe geluid uit te blijven dragen. En ik roep mensen die er net zo over denken ook op om zich uit te blijven spreken. Anders vrees ik dat we snel naar de situatie toegaan dat je in Nederland niet meer mag opkomen voor Bijbelse principes.”

De vrijheid van meningsuiting, dat is toch niet waar het om draait?
„Zeker niet. Het gaat om de Bijbelse waarheid. Hoe je tegen het verschil tussen man en vrouw aankijkt, heeft heel veel invloed op andere zaken. Hoe denk je dan over transgenderisme, homoseksuele relaties, enzovoorts? Mannen en vrouwen zijn wel gelijkwaardig, maar niet gelijk. Als je niet onder ogen wilt zien dat er verschillen zijn, dan verzet je je tegen de scheppingsorde.

Sommige mensen zeggen dat dat wel mee zal vallen, maar ik denk dat je daar realistisch naar moet kijken. De ontwikkelingen op dit terrein zijn in de Nederlandse samenleving zo hard gegaan. In amper zestig jaar is het totaal omgeslagen. Een boek dat me daar veel inzicht in gegeven heeft, is ”De seksuele revolutie” van Gabriele Kuby. Zij beschrijft dat de genderideologie voor een volledige omkering van het denken over goed en kwaad zorgt.

Je zou van mening kunnen verschillen over de precieze vertaalslag naar de praktijk, maar dat de man het hoofd is van de vrouw is een onopgeefbaar Bijbels standpunt.”

Ook interessant

Interview met Carl Trueman gepubliceerd

In het oude Griekenland kunnen we zomaar homoseksueel gedrag tegenkomen. Niemand zei toen echter: “Ik ben homo”. Maar als in onze tijd

Wakker worden in Wokeland

Er zijn van die woorden die steeds meer op je netvlies komen. Eerst zag je ze zelden, nu bijna dagelijks. ‘Woke’ is

Grensbewaking zonder grens is zware taak

Veel ontwikkelingen laten zich niet begrenzen. ‘Alles wat mogelijk is, zal gebeuren’, schreef Robbert Dijkgraaf al. Wij zijn geroepen tot grenswachters.