Keert het tij zich tegen transactivisten?

A closeup of a yellow and white windsock floating in the air during daylight
Leestijd: 2 minuten

Het zijn niet zulke goede weken voor transactivisten in Nederland en daarbuiten. De vraag is of het tekenen zijn van een veranderend tij. De tijd zal dat leren, maar er is nog weinig reden om daar gerust op te zijn.

Het was een opmerkelijk bericht deze week. In een voorgestelde ‘verzamelwet’ bleek een aanpassing verscholen te zitten om het woord ‘moeder’ te laten vervallen in de wet op de Basisregistratie Personen (BRP). Moeder zou veranderen in ‘ouder uit wie het kind is geboren’. Dit was vooral bedoeld om transmannen te gerieven: vrouwen die door het leven gaan als man, maar de baarmoeder behouden hebben en alsnog van een kind zijn bevallen.

Gelukkig was er een wakkere SGP-fractiemedewerker die het opmerkte. Toen er ophef ontstond meldde verantwoordelijke minister De Jonge dat er sprake was van een foutje. Dat lijkt echter, op zijn minst, niet de volledige verklaring. De SGP wil dat er alsnog een debat komt. In ieder geval is de voorgestelde wijziging van de baan, zoveel is zeker.

Neutrale toon
Interessant was ook de publicatie gisteren van het onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen. ‘Gendertwijfels onder jongeren zijn normaal, verdwijnen vaak in de tienerjaren’ zo berichtte de NOS. ‘Leg 11-jarigen de stelling ‘ik wil van het andere geslacht zijn’ voor en 11 procent antwoordt bevestigend. Maar vraag het ze op hun 26ste weer en nog maar 4 procent geeft dat antwoord’. Een andere belangrijke uitkomst uit hetzelfde onderzoek is dat de behoefte om van het andere geslacht te zijn samenhangt met psychische klachten en een lager zelfbeeld.

Deze resultaten zijn op zichzelf genomen niet opzienbarend. Ze kwamen eerder ook al naar voren in andere (internationale) onderzoeken. Wat wel opvalt is dat de NOS er neutraal over bericht, en dat er eindelijk brede aandacht voor dergelijke gegevens begint te ontstaan. Het betekent immers dat medische behandeling van pubers met een transitiewens buitengewoon onverstandig is.

Ontwikkelingen Canada
Ook buiten Nederland is er het nodige in beweging. Canada bijvoorbeeld liep lange tijd voorop in het uitvoeren van de transagenda, met regeringsleider Justin Trudeau als belangrijkste pleitbezorger. Sinds afgelopen zomer zijn in de provincies New Brunswick, Saskatchewan en Manitoba de regels voor transitie door jongeren echter verscherpt.

Op 31 januari 2024 volgde bovendien Alberta. Een greep uit de maatregelen. Geslachtsveranderende operaties voor jongeren van 17 jaar of jonger zijn verboden. Puberteitsblokkers zijn verboden voor jongeren van 15 jaar en jonger. Jongeren van 16 en 17 mogen pas puberteitsblokkers en hormoonbehandelingen starten na toestemming van ouders, arts en psycholoog.

‘WPATH Files’
Opvallend was deze week ook de publicatie van de zogenaamde ‘WPATH Files’ in de Verenigde Staten. Het gaat hier om gelekte documenten die door een klokkenluider de wereld in gebracht zijn. De wereldwijde autoriteit op het gebied van transgenderzorg, WPATH, zou volgens de berichten bewust kwetsbare mensen misleiden.

Kortom, wat betreft de transagenda lijkt de tegenbeweging aan kracht te winnen. Gezond verstand wint het bovendien vaker van ideologisch gedram.

Toch niet gerust
Dat betekent echter niet dat er in het algemeen reden is om gerust te zijn op de ontwikkelingen op het genderfront. Want die gaan in veel opzichten gewoon door. In hetzelfde Canada wordt momenteel gedebatteerd over een wet waarbij zelfs het aanhalen van Bijbelteksten – ter verdediging van Bijbelse opvattingen op het gebied van huwelijk en seksualiteit – kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

De ontwikkelingen van deze week laten zien dat het bieden van weerstand niet alleen nodig is, maar ook resultaat kan hebben. Voor christenen blijft het van belang om te bedenken dat het daarbij primair gaat om een geestelijke strijd, die met geestelijke wapens beslecht wordt.

Ook interessant

Het gender-experiment nader bekeken (2)

Een echt, inhoudelijk debat over gender. Dat stond Harlaar voor ogen. In 15 bijdragen wordt het gender-experiment van alle kanten belicht.

Afrika prikt Nederlandse LHBT-bubbel door

Terwijl Amsterdam Prideweek vierde, wordt in Kenia een wetsvoorstel voorbereid LHBT in te perken. Afrika kan “woke” niet bekostigen en de bevolking

boek

Recensie: Sprookjesboek

René Erwich, hoogleraar praktische theologie, en Almatine Leene, predikant in de GKv, vatten een paar jaar geleden het plan op om de