Onderwijsverbod voor wiskundeleraar door “Goed gedaan, meiden”

Josh Sutcliffe krijgt onderwijsverbod voor misgendering. Bron: joshuasutcliffe.com
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week kreeg wiskundeleraar Joshua Sutcliffe in Engeland een onderwijsverbod vanwege ‘misgendering’. Gelukkig zijn er signalen dat de totalitaire genderideologie zijn langste tijd gehad heeft.

Het zou je maar gebeuren. Je bent leraar en prijst een groep meisjes in de klas met de woorden “Goed gedaan, meiden!” Vervolgens word je ontslagen omdat een meisje uit de groep kwaad wordt en de les verstoort omdat ze zichzelf als jongen beschouwt. Vijf jaar later besluit het ministerie van onderwijs dat je vanwege “misgendering” een onderwijsverbod krijgt. Welkom in Engeland anno 2023.

Afgelopen week besloot de waakhond van het Britse ministerie van onderwijs, de Teaching Regulation Authority (TRA), dat onderwijzer Joshua Sutcliffe tenminste twee jaar lang zijn beroep van onderwijzer niet mag uitoefenen. Hij zou zich tijdens een wiskundeles schuldig gemaakt hebben aan onprofessioneel gedrag door het meisje daar niet nadrukkelijk aan te spreken als jongen.

De TRA stelt hiermee zelf een voorbeeld van onprofessioneel gedrag. De zaak zelf roept namelijk grote vragen op. Het voorval vond plaats in 2017. Bovendien had men vijf jaar later een hoorzitting van zeven dagen nodig om tot dit besluit te komen. Allerlei andere beschuldigingen van later datum, zoals Sutcliffs afwijzing van het homohuwelijk, bleken ongegrond of geen basis voor maatregelen. Het dieptepunt van een week beraadslagen door duurbetaalde krachten van het ministerie, is dat Sutcliffe zijn onderwijsbevoegdheid verliest op basis van “misgendering”. Daarmee geeft de TRA zichzelf een brevet van onvermogen mee.

Ziek van genderideologie

Toch lijkt het bij de uitspraak van deze week om een laatste stuiptrekking van links-liberale krachten te gaan. Van verschillende kanten groeit de weerstand. Er zijn verschillende signalen dat de totalitaire genderideologie zijn langste tijd heeft gehad:

  • In Engeland is een nieuwe richtlijn in het onderwijs in voorbereiding. Hierin staat dat onderwijzers niet mogen meewerken aan ‘sociale transitie’. Volgens diverse medisch-sociale onderzoeken is dit namelijk schadelijk voor leerlingen en hun ontwikkeling. Juist in de fase van puberteit is het belangrijk dat onderwijzers leerlingen niet sterken in identiteitsverwarring over hun geboortegeslacht.
  • De regering van premier Rishi Sunak wil vrijheid van meningsuiting weer gestalte laten krijgen in het onderwijs. Deze week sprak de premier zijn steun uit voor professor Kathleen Stocks optreden bij de studentenvereniging van Oxford. Activisten wilden haar komst verhinderen omdat deze feministische hoogleraar van mening is dat transvrouwen (mannen die zichzelf vrouw vinden) geen vrouwen zijn. Gewoonlijk mengt een premier zich niet in universiteitsaangelegenheden. Dat Sunek dit deze week wel deed en met nadruk verklaarde dat Stock en haar mening welkom moeten zijn bij Oxford, is veelzeggend.
  • Veertig vooraanstaande wetenschappers schreven op 16 mei dat het afgelopen moet zijn met de sociale censuur en indoctrinatie in het onderwijs. Het is volgens hen een schande dat universiteiten “samenspannen” om onwelgevallige meningen die niettemin waar kunnen zijn, te onderdrukken.
  • Begin dit jaar leidde het plaatsen van een mannelijke verkrachter in een vrouwengevangenis, vanwege de transgenderlobby, tot grote maatschappelijke onrust. Die resulteerde in het vertrek van de Schotse premier. Op 26 januari van dit jaar werd de man teruggeplaatst naar een gevangenis voor mannen.

Bijbels voorbeeld

Nog even terug naar Joshua Sutcliffe. De Engelse wiskunde leraar heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Hij schaamt zich niet voor het feit dat hij een christen is. “Wiskunde is mijn lust en mijn leven, en de kwaliteit van mijn onderwijs was altijd uitstekend. Vanaf het begin ging deze zaak niet over mijn bekwaamheid om onderwijs te geven. Het probleem is dat ik een christen ben die geloof in het Evangelie en Jezus Christus gehoorzaam wil zijn.” Daarbij is het mooi om te zien dat in Engeland andere christenen de leraar in nood bijstaan. Zijn rechtsgang wordt ondersteund door het Christian Legal Centre. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen. Het is belangrijk om daadwerkelijk steun te bieden als christenen slachtoffer worden van de gendermaffia. Gezin in Gevaar betaalde dit jaar de advocaat van een onderwijsassistent die ontslagen werd vanwege zijn christelijke overtuiging dat homoseksualiteit zondig is. Bepalen wij ons als reformatorische gezindte niet te dikwijls tot kritiseren vanaf de zijlijn? Geen woorden maar daden. De oproep van de apostel Jacobus (2:13-17) laat zien dat ook anno 2023 echt geloof nooit alleen komt.


Gepubliceerd: 02-06-2023

Ook interessant

Afrika prikt Nederlandse LHBT-bubbel door

Terwijl Amsterdam Prideweek vierde, wordt in Kenia een wetsvoorstel voorbereid LHBT in te perken. Afrika kan “woke” niet bekostigen en de bevolking

De invasie van de roze revolutie

Israël vreesde in Jozua’s tijd voor de ijzeren strijdwagens van de Kanaänieten. Ook de roze revolutionairen lijken talloos en machtig te zijn.