Ds. M. Klaassen: ‘Een psycholoog mailde mij: het is verdrongen homoseksualiteit bij jou’

Maarten Klaassen, Beeld: ND
Leestijd: 3 minuten

Dominee Maarten Klaassen kán niet anders dan een homoseksuele levensstijl veroordelen. De Bijbel laat hem geen keus. ‘Wie volhardt in een homoseksuele praxis, kan het koninkrijk van God niet binnengaan.’

Vorig jaar mailde een psycholoog dominee Maarten Klaassen, die bekend werd door zijn duidelijke standpunt over homorelaties. ‘Die zei: ik heb wel door hoe het zit, het is verdrongen homoseksualiteit bij jou. Vandaar dat je er zo obsessief mee bezig bent.’

Hij schiet ervan in de lach. ‘Ik kan alleen maar zeggen dat ik me heel heteroseksueel voel. Ik moet lachen om die verklaring. Alsof er sprake is van een soort freudiaans verdringingsmechanisme.’ 

Serieuzer: ‘Ik kan het me ergens ook wel voorstellen. Maar ik vind deze suggestie eerder hilarisch dan dat ik me erdoor gekwetst voel.’

Klaassen vertelt hierover in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel van deze week. Hij is bekend als mede-ondertekenaar en officieuze woordvoerder van de Nashville-verklaring, die onder meer een homoseksuele levenswijze scherp veroordeelt. Naast dominee is hij ook lector van de stichting Bijbels Beraad Man/Vrouw, dat het huwelijk ziet als een ‘exclusief, levenslang verbond tussen één man en één vrouw’.

Zondig 

In de podcast stelt Klaassen dat elke vorm van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht waarbij ook seksualiteit een rol speelt, zondig is. ‘Ik ben ervan overtuigd dat als je volhardt in een homoseksuele praxis, je daardoor het koninkrijk van God niet kunt binnengaan. Dat staat er voor mij op het spel. Daarom weegt dit zo zwaar.’

Dat veel christelijke homo’s oprecht niet zien hoe hun liefdevolle relatie in Gods ogen zondig kan zijn, overtuigt Klaassen niet. ‘God is liefde en de liefde is uit God. Maar dat wil niet zeggen dat alle vormen van liefde per definitie acceptabel zijn’, zegt hij. ‘Liefde is niet een fijn of warm gevoel, maar bij liefde hoort ook gehoorzaamheid.’

Hij verwijst naar Romeinen 1 – waarin mannen worden veroordeeld die de ‘natuurlijke omgang met vrouwen’ hebben losgelaten en in ‘hartstocht voor elkaar’ zijn ontbrand – als bijbels argument om homoseksualiteit te veroordelen. ‘Het is niet aan mij om de morele normen te bepalen. Daarvoor ben ik te klein als mens. Dit is Gods orde en die wil ik respecteren.’

‘Dan word je gauw de man die overal een stellige mening over heeft. Die heb ik ook wel, maar ik heb ook een andere kant.’

Klaassen neemt daarmee afstand van de vrijgemaakt-gereformeerde theoloog Ad de Bruijne, die in een afgelopen najaar verschenen boek ruimte bepleit voor zowel homorelaties als een kerkelijke zegening voor homoparen. Hij vindt dat De Bruijne een ‘enorme verantwoordelijkheid’ op zich neemt door als hoogleraar en opinieleider de traditionele bijbelse opvattingen op dit punt los te laten. Hij kwalificeert diens boek als ‘de eerste stap naar vrijzinnigheid’. ‘Ik heb aan hem gevraagd: was het niet beter geweest dit boek niet te publiceren?’

Hersteld-hervormd

Klaassen vertrok vorige maand uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vanwege de weigering van die kerk om op zijn verzoek een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken. Hij is nu hersteld-hervormd. 

Hij vertelt in de podcast hoe hij in zijn werk in de kerk zelf regelmatig jonge lhbt’ers tegenkomt en met hen spreekt over hun ervaringen. ‘Dat helpt mij om met een andere blik naar dingen te kijken. Mensen horen mij vaak in het publieke debat, in de krant. Dan kan ik vrij stellig overkomen. Maar ik heb ook een andere kant moeten leren. Die zien mensen niet zo.’

Hij doelt dan op de pastorale gesprekken die hij voert. ‘Ik wil zowel het profetische als het priesterlijke vasthouden. In je spreken staat misschien het profetische meer voorop en in je pastoraat wat meer het priesterlijke. Die kant kennen de meeste mensen van mij niet; die horen ze niet. Dan word je gauw de man die overal een stellige mening over heeft. Die heb ik ook wel, maar ik heb ook een andere kant.’ 


Dit artikel verscheen op 6 januari in het Nederlands Dagblad. Het gesprek met dominee Maarten Klaassen in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel kun je naluisteren via Spotify, je eigen podcastapp, of via nd.nl/podcast. Afbeelding: ND.

Ook interessant

Bijbelstudie: Genesis 19 en sodomie

”Sodomie”. Wie kent het woord niet? We denken al snel aan homoseksuele handelingen. Maar gebruiken doen we het woord niet meer. Is

Past afwijzing bij het Evangelie?

”Hoe kun je een licht zijn als niet-christenen de kerk juist zien als een donker gat van onrecht? Hoe kun je met

boek

Commentaar: Homo in de biblebelt

Onlangs verscheen het boek ‘Homo in de biblebelt’. Met enig recht sprak Herman van Wijngaarden – een van de sprekers op het