Make-up of naturel?

oogschaduw
Leestijd: 4 minuten

(Only for girls)

Misschien heb je het berichtje wel voorbij zien komen: recent kwam het parfumeriebedrijf Rituals in het nieuws. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Rituals vrouwelijke medewerkers heeft gediscrimineerd omdat zij op hun werk verplicht make-up op moesten en mannen niet. Wat maakt dat nou uit, was wellicht je gedachte. Gewoon iets eerder je bed uit. Dat doe je zelf ook. Want zonder make-up zie je er niet uit. Of… denk jij hier anders over?

Make-up is al heel oud. In de Bijbel blankette Izebel, vrouw van koning Achab, haar gezicht en versierde haar hoofd (2 Koningen 9:30). Zo opgemaakt zat ze in het raam Jehu op te wachten. Ze dacht hem met haar trotse houding van zijn stuk te brengen, zoals de Bijbelverklaarder Matthew Henry het uitlegt.

Make-up wordt in Gods Woord ook in verband gebracht met ijdelheid (= leegheid, zonder God) en hoererij. De profeet Jesaja tekent met een paar rake schetsen vrouwen, die ‘lonken met de ogen’ en van top tot teen zichzelf versierd hebben (Jesaja 3:16-23). De profeet Jeremia spreekt over ‘het scheuren van de ogen met blanketsel’ (Jeremia 4:30), waarmee hij oogschaduw bedoelt – in die dagen vaak kohl, zoals dat in de Arabische wereld nog steeds gebruikelijk is.

Versiering in de Bijbel

Deze Bijbelteksten zijn bepaald niet positief over make-up en andere schoonheidsmiddelen. Dat betekent niet dat de Bijbel voorbijgaat aan (vrouwelijke) schoonheid! Van Abigaïl lezen we dat zij ‘goed van verstand en schoon van gedaante’ was. David was onder de indruk van haar. Ook van onder andere Sara, Rebekka en Rachel lezen we dat ze knapwaren. Dit wordt trouwens soms ook gezegd over mannen, zoals Jozef en Mozes.

Deze vrouwen besteedden ook aandacht aan hun uiterlijk.  Rebekka krijgt van Abrahams knecht veel sieraden.  Psalm 45 zingt over de mooie kleding van de bruid. Tegelijk valt op, dat het hierbij nergens gaat over make up. Toen Ester naar Ahasveros ging, wilde ze juist zo min mogelijk hulpmiddelen gebruiken, ze ging voor naturel (Esther 2:15).

Terwijl in het Oude Testament nog best veel nadruk op uiterlijk schoon ligt, lezen we daar in het Nieuwe Testament veel minder over. Of vrouwen knap waren, wordt niet benoemd. Nog meer dan de profeten benadrukken Paulus (1 Timotheüs 2:9-10) en Petrus (1 Petrus 3:3) dat uitwendige versiering niet nodig is.

Ik ken in Duitsland en Rusland christelijke vrouwen die om die reden geen enkel sieraad dragen, of slechts een trouwring.

Pure schoonheid

De Bijbel spreekt ook over de pure schoonheid van de mens – en dus ook de vrouw. Denk aan een Bijbelboek als Hooglied. Het gaat om ogen, wangen, hals, tanden, lippen, haren (zie o.a. Hooglied 4:1-5). Bedenk dat het hier gaat om geschapen schoonheid. Mooi uit de handen van je Schepper voortgekomen. Wonderlijk gemaakt in de buik van je moeder (Psalm 139). Bevlekt door de zonden? Ja, helaas wel. Dat puistje wat je ontdekt in de spiegel is daar een kenmerk van. Maar toch mooi, juist in alle puurheid en niet omdat je jezelf mooi gemaakt hebt.

Het mooiste is echter de binnenkant van de christenvrouw. Daar zingt Psalm 45 van: geheel verheerlijkt inwendig (vers 14). En heb je Spreuken 31:30 weleens goed tot je door laten dringen? Na de lofrede op die hardwerkende huisvrouw staat er heel nuchter: ‘De bevalligheid is bedrog, en de schoonheid ijdelheid, maar een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden.’

Misschien tob jij wel met een lichaam dat helemaal niet ‘knap’ is. Je ziet andere meiden die als het ware pronken met hun uiterlijk. Laat zo’n woord uit de Bijbel je dan tot troost zijn: niet je uiterlijke knapheid is belangrijk voor de Heere God, maar jouw binnenkant! 

Kenmerken van christen-zijn

De Bijbel noemt ook kenmerken van christen-zijn. Kenmerken die gelden voor mannen en vrouwen, meiden en jongens die God liefhebben. Wat dacht je van eerbaarheid en matigheid, die een vrucht van de Heilige Geest zijn (zie Galaten 5)? Misschien is dit alles wel het mooist samengevat met deze tekst uit Romeinen 12:2: ‘En wordt dezer wereld niet gelijkvormig; maar wordt veranderd door de vernieuwing uws gemoeds, opdat gij moogt beproeven, welke de goede, en welbehagelijke en volmaakte wil van God zij.’

Spiegel

Ja maar, je mag jezelf toch goed verzorgen? O zeker. Dat is zelfs een opdracht van onze Schepper! Hij wil niet dat we ons lichaam verwaarlozen. Als je huid schraal is (een gevolg van de zonde!) mag je daar echt wel een goede crème voor gebruiken. Maar vraag jezelf voor de spiegel ook eens af: Is dit de schoonheid die de Schepper geschapen heeft? Of wil ik mezelf mooi maken voor… Ja, voor wie eigenlijk?

Je gelooft het misschien niet, maar veel jongens vinden make-up helemaal niet mooi. Ze maken er grapjes over en prikken er dwars doorheen. Toegegeven, natuurlijk zijn er jongens en mannen die make-up wél mooi vinden. Maar met hen is het soms oppassen. Zij weten misschien (nog) niet dat jouw schoonheid niet dat laagje make-up is, maar vanbinnen hoort te zitten…

Schrik?

En als je in de spiegel kijkt en van jezelf schrikt? Als je moeite hebt met je lichaam, zoals zich dat ontwikkelt in de puberteit? Ga daar allereerst mee naar onze Schepper. Nee, niet om te zeggen dat Hij jou fout geschapen heeft. Want alles wat er ‘fout’ is aan ons lichaam komt door de zonde die in de (goed geschapen!) wereld kwam. Je mag dat bij Hem belijden en vragen of Hij je wil leren jouw lichaam te accepteren zoals het nu is. Je mag Hem smeken om innerlijke vernieuwing. En geloof me, als jouw hart vernieuwd wordt, dan ga je ook leren je lichaam te accepteren. Stapje bij beetje, met vallen en opstaan. En soms… als je God in het gebed ontmoet hebt, is dat te zien aan je gezicht. Denk maar aan Mozes, van wie het gezicht helemaal glansde na zijn Godsontmoeting (Exodus 34:29).

Puur natuur

Dus? Ga voor naturel! Je houdt (kostbare genade)tijd en geld over.

Misschien moet je even wennen als je eerder wel koos voor make-up. Het voelt kaal en het valt anderen op. Maar… dat is maar eventjes. Algauw zullen ze weten wie je wilt zijn: een jongere die tevreden is met het natuurlijke gezicht dat zij kreeg van de Heere God!

P.S. Er is ook make-up voor mannen, overgewaaid vanuit Amerika en de filmwereld. Het lijkt de laatste jaren zelfs ín te worden. Klik hier voor het commentaar hierover. Misschien moeten jongens dit artikel daarom toch maar lezen!


Gepubliceerd: 30-09-2022

Ook interessant

Help, een thuisblijfmoeder!?

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben een werkende moeder. Een thuiswerkende moeder, wel te verstaan. Tot de

De schoonheid van onderdanigheid

Er zijn woorden waar onze cultuur geen raad meer mee weet. Zoals ‘onderdanigheid’. Het staat zo haaks op het ideaal van autonomie