Twee oud-leerlingen starten artikel 12-procedure tegen Gomarus Scholengemeenschap

ANP-429644299
Leestijd: < 1 minuut

Twee oud-leerlingen van de Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem beginnen een zogeheten artikel 12-procedure tegen de school. Ze willen de school laten vervolgen voor dwang en discriminatie vanwege hun homoseksuele geaardheid. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Uit strafrechtelijk onderzoek bleek vorig jaar dat er in 2016 een leerling door medewerkers van de school gedwongen werd om homoseksuele gevoelens te delen met ouders. De Gomarus heeft dit altijd tegengesproken. Het OM besloot af te zien van een rechtszaak tegen de school, nadat de school haar beleid over de omgang met homoseksuele leerlingen en docenten had aangepast en er geen incidenten van na 2016 bekend zijn geworden.

De twee oud-leerlingen zijn het niet eens met dat besluit van het OM. Ze willen dat de rechter uitspraak doet over de incidenten, voordat de aanklacht dit jaar verjaart. De oud-leerlingen krijgen in het proces tegen de Gomarus hulp van de homobelangenorganisatie COC, die onder meer een advocaat voor hen heeft geregeld.

Directeur Chris Flikweert zegt er rekening mee gehouden te hebben dat een dergelijke procedure gestart zou worden. Volgens hem hebben de belanghebbenden het recht om dit te doen.

De zaak dient op 24 augustus bij het Gerechtshof in Den Haag.


Gepubliceerd: 05-08-2022

Ook interessant

Een getuigenis van Christopher Yuan

De Amerikaanse Christopher Yuan leefde jarenlang een leven dat gekenmerkt werd door bezoeken aan homobars en drugshandel. Hij belandde in de gevangenis. Daar