Het leven in een keet (deel III)

View of a group of people clinking glasses with beer
Leestijd: 2 minuten

Eén van de jongeren die vroeger vaak de keet opzocht, brak met het keetleven. Eerlijk en anoniem – „Niet mijn naam noemen, snap je?” – vertelt hij zijn verhaal. „Het greep me naar de keel dat ik genadetijd verdeed.”

Eén van de jongeren die brak met het keetleven, vertelt zijn verhaal aan de telefoon. „Graag zonder naam. Snap je wat ik bedoel?” Ook zijn dorp wil hij beschermen tegen karikaturen. Zelf is hij stilgezet. „Ik begon na te denken over mijn leven. Wil ik op deze manier een voorbeeld zijn voor mijn kinderen?

Elke vrijdag dronken mijn werknemers een biertje. Of twee. Dat liep uit de hand. Mensen hier verdienen veel contant geld. Honderd euro smaakt naar tweehonderd. Geld moet rollen en is tegelijkertijd onverzadigbaar. Jongeren willen meer. Een auto, beetje ombouwen. Een huisje, beetje uitbouwen. Lenen, beetje meer. Dat alles maakt leeg. Hongerig naar goederen die nooit verzadigen kunnen.

Van armoede gaat men met maten drinken. In mijn kantine, bijvoorbeeld. Na een week hard werken mag je toch wat ontspanning hebben met elkaar?”

“Stoppen met naar de keet gaan heeft me veel vrienden gekost.”

Behoefte
„Toen ik door Gods genade inzag dat ik op deze manier niet alleen mijn eigen genadetijd aan het verdoen was, maar ook die van anderen, greep me dat bij de keel. Van het ene op het andere moment ben ik gestopt. Dat heeft mij veel onbegrip opgeleverd en vrienden gekost.

Uit eigen ervaring weet ik dat de groepsdruk enorm is. Niemand stapt zomaar uit dit leven. Ook niet als je getrouwd bent. Zelf merkte ik na mijn trouwen een grote behoefte om alsnog met mijn vrienden samen te zijn en te drinken. Thuis werd ik kortaf. Mijn energie stopte ik niet in mijn huwelijk. Ik zag de gevolgen daarvan onder ogen. Deed alles weg. Stopte met de borrel op vrijdag. Nee, ik verhef mij boven niemand, want ik ken mijzelf. En mijn grenzeloosheid, als God dat niet verhoedt.

Wat we nodig hebben is de stilte van de binnenkamer. Moed om te breken met zeer trouwe vrienden of in ieder geval met hun stijl van leven.”


Dit artikel verscheen in de Gezinsgids op 1 juni 2023. Lees hier deel I en deel II.

Ook interessant

Seksualiteit is óók geestelijk

Waarom bestaat seksualiteit? Als je die vraag op straat zou stellen, krijg je waarschijnlijk zeer uiteenlopende antwoorden. Vermoedelijk zullen de meeste antwoorden

Minder Pil-gebruik door Tiktok

Uit een onderzoek van de Rutgers Groep en Soa Aids Nederland onder ruim 10.000 jongeren (13-25 jr) blijkt dat steeds minder jongeren