Waarom koopt Bill Gates aandelen in ‘transgender’ brouwerij?

BudLight
Leestijd: 3 minuten

Bill Gates heeft bijna 90 miljoen euro betaald voor 1.7 miljoen aandelen in de Amerikaanse bierbrouwerij Bud. De reden: Bud voerde dit jaar een transgendercampagne en lijdt als gevolg daarvan dramatische verliezen. Veel Amerikanen boycotten het tot voor kort populairste biermerk.

Door de aandelen op te kopen, treedt Gates op als redder van de brouwerij. De investering is geen zakelijke gok (inmiddels zijn de aandelen 2 procent verder gezakt), maar een reddingsoperatie. Het biermerk heeft sinds april van dit jaar 400 miljoen dollar aan omzet verloren door een “woke” partnerschap aan te gaan met transgender-promotor Dylan Mulvaney. De Deutsche Bank verwacht dat de gevolgen voor Bud blijvend zullen zijn. Inmiddels is Bud voor het eerst in de geschiedenis kleiner geworden dan de voornaamste concurrent. Bovendien, voormalig Bud eigenaar Warren Buffet waarmee Gates al meer dan dertig jaar bevriend is, gaf onlangs 100 miljoen dollar aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Experts maken zich zorgen over de vermenging van Gates en Buffetts ‘woke’ politiek en zaken.” Formeel is het deze stichting, niet Bill Gates persoonlijk, die besloot om te investeren in Bud.

Volg het geld

Bill Gates steekt al jaren veel geld in het bevorderen van genderideologie en de normalisering van homoseksualiteit. Dat werd zichtbaar in 2012 toen bleek dat Gates $600.000 had betaald aan lobbygroepen om het ‘homohuwelijk’ in de Verenigde Staten mogelijk te maken. In 2021 maakte de Bill & Melinda Gates Foundation bekend meer dan twee miljard dollar beschikbaar te stellen om “gendergelijkheid” te bevorderen. Getuige het jongste 2023 Goalkeepers-rapport van de organisatie is dit formeel vooral gericht op het maatschappelijk helpen van vrouwen in achterstandsposities, op gendergelijkheid in strikt biologische zin. Deze activiteiten sluiten “reproductive health” in, dat wil zeggen: voorbehoedmiddelen en abortus. De Gates Foundation stak de afgelopen jaren $90 miljoen in het bedrijf DKT International, dat een van de grootste producenten van abortuspillen is. DKT werd gesticht door de eigenaar van een postorderzaak van seksartikelen en weigerde om de gebruikelijke NGO-verklaring te tekenen waarin Ngo’s zich verplichten actief te verzetten tegen vrouwenhandel en prostitutie.

Traditioneel gezin afbreken

Bovendien, wie verder leest in de specifieke genderdoelstellingen van de Gates Foundation, ontdekt dat één van de doelen blijkt te bestaan uit de afbraak van de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. In landen waar die nog functioneert, moet dat volgens de Gates Foundation verdwijnen. Vooral jongens moeten hun mannelijke houding en gedrag veranderen, want de cijfers laten zien dat die over het algemeen nog te weinig begrijpen van wat gendergelijkheid van ons vraagt.  

Gates zelf blijft ook volop investeren in transgender.  Hij kocht eerder voor $1 miljard aandelen in Heineken dat sinds 2017 ook transgenderideologie normaliseert. Heineken gebruikt een deel van zijn budget om overal ter wereld transgenderideologie, gendergelijkheid en homoseksualiteit te bevorderen. Vanaf 2022 zijn alle managers in de organisatie verplicht om een “inclusiviteitscursus” te volgen om gendergelijkheid op de werkvloer een plaats te geven.

Bill Gates staat in deze activiteiten niet alleen. Ford doneerde bijna $100 miljoen voor de steun aan feministische en transgenderorganisaties op het zuidelijk halfrond. Daarbovenop maakte Ford $167 miljoen vrij voor de ondersteuning van abortus, voorbehoedmiddelen en ideologisch verwante organisaties als het Black Feminist Front.

Waarin investeren wij?

Het is duidelijk dat deze organisaties ook met hun portemonnee belijden wat ze geloven. Wie uit christelijk oogpunt de genderideologie verwerpt, kan nog steeds bewondering hebben voor het ‘geloof’, de organisatie en het commitment waarmee deze organisaties te werk gaan. De Heere Jezus stelde ons heidenen ten voorbeeld die zich met meer overleg inzetten voor hun zaak dan gelovigen. Hij prijst de onrechtvaardige rentmeester “omdat hij voorzichtig gedaan had; want de kinderen van deze wereld zijn voorzichtiger dan de kinderen van het licht in hun geslacht” (Lukas 16:8).

De onrechtvaardige rentmeester beijverde zich niet voor een goed doel, maar hij ging wel met beleid te werk. In dat opzicht beschaamt ook Bill Gates veel christenen. Wie echt gelooft in zijn zaak, stelt doelen en doet vervolgens aan organisatie en investeert tijd en geld om die te bereiken. Bill Gates laat zijn ‘medegelovigen’ ook niet in de steek als het slecht gaat vanwege hun overtuiging. Integendeel, hij investeert in Bud, juist nu hun ‘transgendergeloof’ leidt tot een boycot van de samenleving. Net zoals de Bud-eigenaar eerder dit jaar een belastingvrije gift van ongeveer dezelfde grootte overmaakte naar de Gates Foundation.

Je kunt kwaad worden als je ziet hoe rijke ideologen en stichtingen elkaar zakelijk helpen en de samenleving beïnvloeden zonder belasting te betalen. Maar we mogen er ook van leren. Kopen we merken als Heineken en Bud, al dan niet als light of 0.0? Of wordt het tijd om te stoppen of over te stappen op een merk dat onze samenleving niet “woke” wil maken? Gelukkig zijn er Christelijke ondernemers die strategisch investeren in de bevordering van Gods Koninkrijk. Maar hoeveel van ons zijn vooral bezig met onze eigen materialistische doelen? Hoe gaan wij, ook als we niet rijk zijn, om met onze bezittingen, gaven, tijd en talenten? We hebben het van God gekregen. Hebben we ook geleerd om ons leven in Zijn dienst te besteden? (Psalm 143:10, berijmd)

De onrechtvaardige rentmeester en de Bill Gates Foundation zijn een voorbeeld van overleg en commitment.


Gepubliceerd: 15-09-2023

Ook interessant

Beantwoording vragen appelavond

Tijdens de appelavond in Veenendaal (3 apr. 2024) konden niet alle vragen beantwoord worden. Op onderstaande vragen hebben we schriftelijk een antwoord