Moeder niet meer nodig op geboorteakte.

Geboorteakte burgerlijke stand
Leestijd: < 1 minuut

Op de geboorteakte van een kind hoeft de naam van de moeder niet te worden vermeld, aldus de Haagse rechtbank. Aanleiding voor de rechtszaak waren twee mannen die zich bij de burgerlijke stand wilden inschrijven als wettelijke ouders. Door deze wens in te willigen, wordt de draagmoeder gereduceerd tot baarmoeder, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Het eeuwenoude principe ‘mater semper certa est’ (de moeder is altijd zeker) wordt hiermee losgelaten.

De moederloze inschrijving is in strijd met de openbare orde. Demissionair minister Weerwind van rechtsbescherming stuurde onlangs een initiatiefwet naar de Tweede Kamer om draagmoederschap te reguleren. Bovenstaande uitspraak loopt hierop vooruit.

Ook interessant