Het zevende gebod #7 – Echt gescheiden, en dan?!

jens-lelie-u0vgcIOQG08-unsplash
Leestijd: 3 minuten

De Heidelbergse Catechismus behandelt het zevende gebod kort, kernachtig. Over de rijke inhoud ervan hield ds. T.A. Bakker uit Nieuwe-Tonge recent zes preken. Naar aanleiding daarvan schrijft hij voor het Bijbels Beraad M/V een serie blogs. Deel 7.

Hoe moet het verder na een echtscheiding? Je probeert de draad van het leven weer wat op te pakken. Het moet wel. Maar het gaat moeizaam. Het hakt erin. Waarom, Heere? Waarom moest mij dit overkomen? Dat zijn diepe vragen. Vragen waarop je wellicht geen antwoord krijgt, maar wel vragen die God graag van je hoort. Hij houdt ervan als we het contact met Hem zoeken, ook al is het met een hart boordevol scherpe vragen. Hij luistert graag.

Zelfs naar die vraag: waarom heb ik dit gedaan? Dat is helemaal een pijnlijke. Waarom liet ik me gaan? Waarom verloochende ik mezelf niet? Waarom ging ik voor m’n mooie collega met alle gevolgen voor mijn vrouw? Deze vraag wordt niet vaak benoemd. Als die al sluimert op de bodem van het hart, wil je er natuurlijk niet van weten. Het ging zo, je hebt ervan genoten. En bovendien was je ex toch vaak niet om te genieten… Gelukkig is er een God in de hemel, Die –misschien geleidelijk– nog weleens zo krachtig werkt dat deze vraag wél wordt gesteld. Een wonder op zich!

En dan laat Hij ons niet in de kou staan. Want wat we ook hebben meegemaakt en hoe ons aandeel daar ook in geweest is, God rekent op aarde nooit definitief met mensen af. Dat zal Hij wel doen door Zijn Zoon na Diens terugkomst. Maar nu wil Hij u helpen, dienen, zegenen. Niet door te doen alsof er niks gebeurd is. Want er is wel degelijk wat gebeurd. Dat weet u, dat weet Hij. Als er schuld ligt, kent God die schuld volmaakt. En daarvoor gaf Hij nu Zijn Zoon. In Christus is er vergeving. ‘Het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde’ (1 Johannes 1:7). Jawel, van alle zonde!

Die verzoening met God is zo essentieel voor je verdere leven. Want als God je vergeeft, dan vernieuwt Hij je ook. Dan gaat Hij met je aan de slag. Dan wil je in Zijn kracht herstellen wat er te herstellen valt. En ruziën met je ex is niet echt herstellen, of wel? Dat probeer je te voorkomen. We mogen nog verder gaan. Als je ex-man of -vrouw geen relatie heeft, komt de vraag op: is er nog herstel mogelijk?

„Dit meen je niet.” Waarom zou ik dit niet menen? „Ik wil vooruit, niet terug!” Begrijpelijk. Wie wil er niet vooruit? Als ik een stap heb gezet, doe ik het liefst geen stap achteruit. Toch is en blijft de vraag wat God van ons vraagt. Wat wilt U dat ik doen zal, Heere? Vaak is herstel van het gebroken huwelijk helaas buiten beeld. Als de ander samenleeft met een andere man/vrouw bijvoorbeeld. Dan is hertrouwen met een ander naar mijn overtuiging Bijbels gezien geoorloofd. En als je nu een ander tegenkomt met wie je graag het leven deelt, terwijl je ex alleen is? Dan mag je niet trouwen totdat hij/zij gestorven is en het huwelijk op deze manier ontbonden is.

Waarop ik dat baseer? Nou, niet op mijn eigen ideeën, want daarvoor zijn de pastorale gevolgen veel te verstrekkend. Lees Mattheüs 5:32, Mattheüs 19:9, 1 Korinthe 7. Bestudeer die teksten. Een christen wil toch volgens het Woord leven? Of God u dan toch in de kou laat staan? Zo kan het soms wel voelen. Maar zo is het niet! Want terwijl Hij van je vraagt om de consequenties te trekken uit wat er is gebeurd, wil Hij tóch vrede, kracht, rust schenken. Gods trouw voor ontrouwe mensen. Groot is Uw trouw, o Heer’!

Ook interessant

Het zevende gebod #3 – Gods volgorde

De Heidelbergse Catechismus behandelt het zevende gebod kort, kernachtig. Over de rijke inhoud ervan hield ds. T.A. Bakker uit Nieuwe-Tonge recent zes

Het zevende gebod #6 – Echt scheiden?!

De Heidelbergse Catechismus behandelt het zevende gebod kort, kernachtig. Over de rijke inhoud ervan hield ds. T.A. Bakker uit Nieuwe-Tonge recent zes