Documentaire ‘Wat is liefde?’

foto trailer Wat is liefde
Leestijd: 2 minuten

Wat is liefde? Kan liefde zondig zijn? Deze vraag staat vaak centraal in gesprekken met lhbti’ers. De organisatie Christendom.nl maakte een indringende documentaire over dit onderwerp. Ze gaan onder andere in gesprek met pride-deelnemers, drie ex-lhbti’ers en twee apologeten. Indringend, soms schokkend, maar daardoor ook zeer verhelderend.

Op 17 juli 2025, de dag voor de ‘release’, vond de première plaats van ‘Wat is liefde?’. Deze documentaire over God & lhbti is uitgebracht door de organisatie Christendom.nl. Die bestaat uit een groep ‘theologen en betrokken professionals’ die tot doel heeft om Nederland te verrijken met christelijke normen en waarden. In hun missie leggen ze de nadruk op het verdedigen en verantwoorden van het christelijk geloof. Deze appellerende documentaire is dan ook apologetisch van aard, gericht op het ontmaskeren van een veelheid aan postmoderne ideeën van het (verschraalde) begrip liefde.

Kan liefde zondig zijn?

De documentaire ‘pareert’ vragen als ‘Als God liefde is, hoe kan Hij dan tegen ‘lhbti’ zijn? Hoe kan liefde nu zondig zijn?’ Was Jezus ‘inclusief’? De film neemt kijkers onder andere mee naar een van de vele prides die in ons land plaatsvinden. Geïnterviewde pride-deelnemers delen hun opvattingen over ‘liefde’, zoals die dagelijks via (social) media op ons afkomen: liefde is… mogen houden van wie je wilt, een relatie aangaan in lijn met ‘wie je bent’ etc. Van niet-lhbti’ers wordt instemmende liefde gevraagd: waarden-/oordeelvrij luisteren, ‘leven en laten leven’, accepteren wie de ander is. Ook wordt geschetst hoe revisionistische of liberale (queer)theologie in opkomst is, waaruit de onthutsende lering ontstaat dat ieder mag leven overeenkomstig eigen (seksuele) begeerten of gewenste genderidentiteit. Verschillende expressies hiervan zijn zichtbaar in de documentaire.

Bekering

Meerdere bekende christelijke apologeten en drie ‘ex-lhbti’ers’ (één ex-homo en twee ex-transgenders) brengen een alternatief geluid naar voren. Een geluid dat niet of nauwelijks ruimte krijgt in de meeste media. Op eerlijke en intense wijze blikken de ex-lhbti’ers terug op hun oude leven. Ze gaan daarbij ook in op (omgevings)invloeden die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming of versterking van hun seksuele gevoelens, identiteitsbeleving en keuzes. Hun persoonlijke verklaringen worden ondersteund door meerdere wetenschappelijke publicaties, die ook geciteerd worden.

Richard, Salina en Levi raakten alle drie in toenemende mate verstrikt in een web van leugens. Op verschillende manieren, maar door God geleid, kwamen ze radicaal tot inkeer. Ze gingen hun eigen gebrokenheid inzien en kregen het sterke verlangen om niet langer het ‘tegennatuurlijke’ uit te leven. In plaats daarvan keerden ze stapsgewijze terug tot het geordende, goede en waarachtige leven zoals God het bedoeld heeft. We horen welke uitdagingen en keuzes dat dagelijks met zich mee brengt. Concreet betekent dit voor een ex-transgender om opnieuw de gang naar medici te maken, om een eerder ingezette ‘transitie’, voor zover dat mogelijk is, weer te laten herstellen.

Hard nodig

Volgens Christendom.nl is deze documentaire hard nodig. Veel hedendaagse christenen en kerken ervaren immers verlegenheid over de vraag wat liefde is; of ze zijn moderne seculiere definities ten onrechte als ‘christelijk’ gaan beschouwen. Zij hebben bekering of toerusting nodig om een Bijbelse en hoopvolle kijk op liefde te gaan uitdragen: ‘Agapè-liefde’, zoals opgetekend in 1 Joh. 4: 7-12. Liefde die bij God vandaan komt en ons is voorgeleefd door Zijn Zoon Jezus Christus. De uitwerking van die liefde is zo anders dan de liefde van deze wereld. Die Goddelijke liefde is namelijk op de ander gericht, is zelfopofferend en die zoekt de waarheid van God. De documentaire brengt overtuigend een heilzaam alternatief voor wat de genderideologie ons ‘belooft’ en roept ons, zondige christenen, op om (seksueel) gebrokenen op te zoeken, te ondersteunen en hen de Weg van het Leven te wijzen.


Ook interessant

Is “de-gendering” zonde?

Stel, je bent een vrouw en je wil in transitie. Wat zou je dan van je voorganger willen horen? John Piper heeft