Nieuws: BNN-VARA onderzoekt ‘The Dutch Protocol

Annelou de Vries_psychiater Amsterdam UMC
Leestijd: 2 minuten

Uitzending BNN-VARA over transgenderbeleid ligt onder vuur

Op donderdagavond was er een uitzending van BNN-VARA over het Nederlands Protocol, dat wereldwijd leidend is geweest bij het opzetten van medische behandelingen voor ‘transgender’-personen. Vier prominente wetenschappers tonen in een interview aan waarom de wetenschappelijke basis van dit Protocol niet deugt.

Artsen uit o.a. Engeland en Zweden vertellen hoe zij het Nederlandse protocol volgden, maar gingen twijfelen omdat de doelgroep heel anders was. Zij kregen niet te maken met cliënten die vanaf hun kindertijd genderdysforie vertoonden, maar met jongeren die in hun puberjaren aan hun geslacht gaan twijfelen en daarbij ook te maken hebben met psychische problemen. In Zweden is alle wetenschap rondom medische transitie naast elkaar gelegd, wat leidde tot de conclusie dat de onderbouwing flinterdun is en dat er sprake is van slechte wetenschap.

Annelou de Vries, die nauw betrokken is bij het ontstaan van het Nederlands Protocol, beantwoordt het bezwaar van ‘slechte wetenschap’ met haar idee dat ‘niet behandelen’ onethisch was, omdat deze jonge mensen echt leden onder hun genderdysforie. Hierdoor is het psychisch welbevinden van de cliënten niet vergeleken met een controlegroep. Een controlegroep die niet behandeld werd, of alleen psychische begeleiding kreeg, zou kunnen aantonen of medische geslachtsverandering helpend is om het psychische lijden te verminderen.  

Voor de uitzending lag het programma al onder vuur zo meldde CNE.news. Het is sowieso opvallend dat slechts 1 van de 4 wetenschappers met naam genoemd wordt. De anderen doen hun verhaal anoniem, omdat ze door hun uitspraken schade op zouden kunnen lopen. Eén arts heeft van het ziekenhuis waar hij werkt, te horen gekregen dat “deelname slecht zou zijn voor zijn carrière”. Gerard van Breukelen, die wel in het openbaar trad, legt uit dat de wetenschappelijke basis veel te beperkt is om zulke harde uitspraken te doen.

Volgens het Transgender Netwerk komen de argumenten tegen het Nederlandse Protocol van ‘extreme stemmen’ die vaak ‘niet genoeg expertise’ hebben op het gebied van transgenderisme. Zij roepen de omroep ertoe op om “geen negatieve impact te worden in een cultuuroorlog voor het bestaansrecht en het recht op toegang tot zorg voor transgender volwassenen en jongeren”.

Ook interessant