Campagne Gendertwijfel in Den Haag weer in de lucht na tijdelijke stop door exploitant

Gendertwijfel-Metropole-768x1365
Leestijd: 2 minuten

Sinds afgelopen maandag hangen er op 148 locaties in Nederland posters in abri’s waarin wordt opgeroepen om na te denken over de nieuwe Transgenderwet. In Den Haag heeft de exploitant van de digitale abri’s (JC Decaux) de billboards donderdag offline gehaald. Reden: de campagne werd door de exploitant ‘transfobic’ genoemd. Gendertwijfel overwoog een kort geding aan te spannen tegen JC Decaux, maar zag daar op vrijdag van af nadat het bedrijf besloot de campagne toch door te laten gaan.

Op het bedrijf dat de posters heeft geplaatst werd morele druk uitgeoefend om de posters weg te halen, excuses aan te bieden en beterschap te beloven. In de gemeenteraden van Den Haag, Tilburg en Gouda hebben de fracties van PvdD, D66 en PvdA hun colleges opgeroepen om actie tegen de campagne te ondernemen. JC Decaux leek aanvankelijk onder de druk te bezwijken, maar zegt nu toch dat de campagne tegen de nieuwe transgenderwet „legaal is en past binnen het democratische proces.” Dat liet algemeen directeur Hannelore Majoor vrijdag weten. „Het is niet onze rol om partij te kiezen of om een inhoudelijk oordeel te hebben over een campagne.”

De initiatiefnemers van Gendertwijfel reageren: „Het is goed om te zien dat JCDecaux het belang van een goed en grondig maatschappelijk debat ziet. Deze houding staat haaks op de intolerante opstelling van diverse politieke fracties in ons land. Voor hen lijkt de vrijheid van meningsuiting allerminst vanzelfsprekend.”

Bedoeling
De posters die in verschillende steden op billboards en in bushokjes te zien zijn, verwijzen naar de website www.gendertwijfel.nl. Daar is een manifest te vinden waarin bezwaren tegen de nieuwe wet, vanuit verschillende hoeken van de samenleving, zijn opgesomd. De bedoeling van de posters en het manifest is een fatsoenlijk, inhoudelijk debat over een wet die omstreden, slecht doordacht en in bepaalde situaties zelfs gevaarlijk is. „Daarom zou zorgvuldigheid voorop moeten gaan, omdat het gaat over de toekomst van personen.”

Debat ontbreekt
Maar er komt niet echt een debat op gang. „In plaats daarvan wordt onze uitnodiging tot discussie gepareerd met oproepen tot geweld, vandalisme en een verbod op onze campagne. Op Twitter en andere sociale media circuleren oproepen om de abri’s te bekladden (een oproep waaraan inmiddels op verschillende plaatsen gehoor is gegeven), iets wat op tenminste een plek ook al gebeurd is.” Bij de Reclame Code Commissie zijn inmiddels vijftien klachten tegen onze campagne ingediend, omdat die ‘gevaarlijk’ zou zijn en zou ‘aanzetten tot discriminatie’.

Vrijheid van meningsuiting in geding
„Met deze oproepen worden fundamentele burgerrechten aangetast”, aldus Gendertwijfel. „In een gezonde democratie mogen niet alleen de stemmen van de voorstanders maar ook die van tegenstanders van een nieuw wetsvoorstel worden geuit en gehoord. De vrijheid van meningsuiting is in het geding, en dreigt voor geweld, vandalisme en oproepen tot censuur te worden gesmoord.”


Gepubliceerd: 02-09-2022

Ook interessant

Transgenderwet in twijfel

De wijziging op de Transgenderwet die deze week behandeld werd in de Tweede Kamer had een hamerstuk moeten worden. Het liep anders.

Commentaar: GenderDoeBoek voor scholen

Hoe ziet een genderinclusieve school eruit? Bij het Transgender Netwerk Nederland (TNN) hebben ze daar wel een beeld bij. Om scholen een