Initiatiefwet ‘conversietherapie’: „Pastorale gesprekken zouden onder dit verbod kunnen vallen”

jacob-bentzinger-srEfFoLt_Wk-unsplash-1
Leestijd: 2 minuten

D66, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren dienden afgelopen maandag een wetsvoorstel in dat „conversiehandelingen” strafbaar moet stellen. Daarmee is een ruime Kamermeerderheid voor een verbod op ‘homogenezing’. Ook het pastorale gesprek dat een homoseksuele jongere met een predikant voert, komt in gevaar.

In het Nederlands Dagblad van 14 februari werd D66-Kamerlid Jeanet van der Laan geïnterviewd over het wetsvoorstel. Daarin benadrukte ze ten eerste dat het verbod alleen bedoeld is voor het aanbieden van ‘conversietherapie’ aan jongeren. „Hoezeer ik dat ook niet begrijp, er zijn volwassen mensen die er zelf voor kiezen dit soort gesprekken of therapieën te ondergaan.”

Het voeren van gesprekken of in therapie gaan hoort bij de keuzevrijheid van volwassenen. Van der Laan wil „kwetsbare volwassenen” echter ook beschermen voor „conversiehandelingen.” Kwetsbare volwassenen, daarvan is sprake „in situaties waarin er bijvoorbeeld sprake is van psychisch overwicht.”

De D66’er vindt „ongeschreven regels” binnen geloofsgemeenschappen „de kern van het probleem.” Ze noemt haar wetsvoorstel „niet zaligmakend”, maar „je wilt wel proberen die cultuur wat progressiever te maken. Dat mensen daarbinnen in elk geval kunnen zijn wie ze zijn.”

De ND-journalist vraagt vervolgens of een dominee in een gesprek met een zeventienjarige met homoseksuele gevoelens mag zeggen dat hij gelooft dat het niet Gods bedoeling is dat de pastorant een relatie aangaat met iemand van hetzelfde geslacht. Daarom zegt Van der Laan: „Pastorale gesprekken zouden wel onder dit verbod kunnen vallen, ja.” Later licht ze toe: „Een zeventienjarige die moeite heeft met identiteitsvorming, of dat nu met seksuele gerichtheid of iets anders te maken heeft, mag om advies vragen. Maar als een predikant vanuit het geloof aangeeft dat homoseksualiteit niet mag, of helpt die gevoelens te onderdrukken, dan gaat het fout. Je moet die keuze aan het individu laten.”

Het aanbieden van ‘conversietherapie’ moet volgens het wetsvoorstel bestraft worden met een maximale boete van 22.500 euro, of een celstraf van een jaar.


Gepubliceerd: 15-02-2022

Ook interessant