Alabama: ‘ingevroren embryo’s zijn ook kinderen’

Leestijd: < 1 minuut

Het hooggerechtshof in Alabama (VS) heeft vrijdag verklaart dat ingevroren embryo’s ‘kinderen’ zijn die recht hebben op dezelfde wettelijke rechten als andere ‘ongeboren kinderen’, aldus AL Reporter. Dit advies werd uitgebracht in een zaak waarbij per ongeluk verschillende ingevroren embryo’s werden vernietigd in een vruchtbaarheidskliniek. Drie echtparen (de ouders) klaagden de kliniek aan. Omdat de embryo’s niet binnen de definitie van ‘persoon’ vielen, werden de rechtszaken eerst afgewezen; er was geen sprake van ‘dood door schuld’.

Het hooggerechtshof verwees echter naar de term ‘heiligheid van leven’, zoals die in de staatsgrondwet is opgenomen. “Alle mensen dragen Gods beeld vanaf het moment van de conceptie”, zo citeerde opperrechter Tom Parker.

Deze verklaring kan er toe leiden dat IVF-procedures praktisch onmogelijk worden in Alabama. Dit maakt Alabama tot de eerste staat die de juridische status van ingevroren embryo’s erkent.

Onlangs verscheen er op Christianity Today een artikel waarin bevroren IVF-embryo’s de nieuwe ‘weescrisis’ werd genoemd.  

Meer buitenlands nieuws

Californië verwatert wet pedofilie

Een wetsvoorstel uit Californië stelde dat het kopen van kinderseks een misdrijf is dat maximaal 4 jaar gevangenisstraf, een boete van maximaal $25000,- en een