Minder Pil-gebruik door Tiktok

Morning after pil
Leestijd: < 1 minuut

Uit een onderzoek van de Rutgers Groep en Soa Aids Nederland onder ruim 10.000 jongeren (13-25 jr) blijkt dat steeds minder jongeren de Pil gebruiken. Tiktok lijkt de grote aanjager te zijn, zo schrijft De Telegraaf. Influencers vertellen in Tiktok-filmpjes dat de Pil voor hen een ‘no go’ is, vanwege de bijwerkingen. Hierbij noemen ze hoofdpijn, stemmingswisselingen en een verminderd libido.

Ook het gebruik van condooms neemt af. 40% van de jongeren geeft aan geen condoom te hebben gebruikt met hun laatste losse partner.

Hoe moet je deze gegevens duiden? Het is goed in te denken dat jongeren steeds minder kennis hebben van de risico’s van wisselende seksuele contacten. Plezier staat voorop. Tegelijkertijd leggen we onze gezondheid niet zomaar meer in de handen van de farmaceutische wereld. Het anekdotische bewijs van een influencer (iemand met een gezicht die voor je gevoel dichtbij je staat) nemen we veel serieuzer dan de claim van een oncontroleerbaar, onpersoonlijk en wetenschappelijk bolwerk. Tegelijkertijd wordt er door hen ook onbetrouwbare informatie gedeeld.

In het Reformatorisch Dagblad vraagt Elise van Hoek-Burgerhart (NPV-Zorg voor het leven) zich af of er een verband is tussen ‘onveilige seks’ en de toename van het aantal abortussen. Dit aantal steeg van 32.339 in 2021 naar 35.606 in 2022 (+15%). Ze stelt dat het goed is dat er kritisch over het gebruik van de pil wordt nagedacht: “Dagelijks gedurende langere tijd hormonen in je lichaam brengen, geeft bijwerkingen”.

Later beginnen met seks

Jongeren beginnen wel later met seks. Terwijl in 2012 de helft van de 17-jarige jongeren geslachtgemeenschap heeft gehad, is dit nu pas bij 18,7 jaar. Hier kan de coronaperiode aan hebben bijgedragen, omdat jongeren elkaar minder snel/vaak ontmoetten.

Ook interessant

Wonderlijk Gemaakt 2.0: Gevoel als maatstaf

De nieuwe basisschoolmethode voor seksuele voorlichting op de basisschool (Wonderlijk Gemaakt 2.0) roept vragen op. Het representatieve proefpakket waarmee de Driestar voor

boek

Recensie: Vuur dat nooit dooft

In juni 2022 werd het boek ‘Vuur dat nooit dooft’ van de theologen René Erwich en Almatine Leene gepubliceerd. Dit boek deed