Bijbels leven is gezonder en goedkoper, ook voor je baby

luma-pimentel-1vnB2l7j3bY-unsplash (1)
Leestijd: 2 minuten

Het aantal baby’s met de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) syfilis is de afgelopen jaren dramatisch gestegen in diverse Amerikaanse staten. Vooral Mississippi heeft te maken met een stijging: 1100 procent in zeven jaar.

Dat blijkt uit een studie die deze maand verschenen is bij het CDC centrum voor ziektebestrijding en preventie in Amerika. Syfilis kan worden overgedragen van besmette moeders op hun kinderen. Het heet dan congenitale syfilis. De jongste cijfers zijn uit 2021. Op langere termijn gezien, steeg het totaal aantal gevallen in Amerika (dat gerapporteerd werd bij het CDC) in totaal van 324 (in 2012) naar 2677 in 2021, een stijging van meer dan 800 procent.

Gevaren

Als syfilis onbehandeld blijft, kan het leiden tot beschadiging van het gehoor, hart, ogen, hersenen en het zenuwgestel. De aandoening was vroeger ongeneeslijk maar kan tegenwoordig meestal goed behandeld worden met penicilline. Als de diagnose bij de moeder op tijd gesteld wordt, voorkomt een behandeling in de laatste maand van de zwangerschap dat de baby ook met de ziekte wordt geboren.

In Mississippi gaat het per jaar om 367 baby’s die met deze seksueel overdraagbare aandoening (SOA) in het ziekenhuis belanden. Een kwart van de moeders gebruikte drugs. Ongeveer 70% van de baby’s had een Afrikaans-Amerikaanse achtergrond, maar het percentage blanke baby’s met de ziekte nam de afgelopen jaren nog veel sterker toe, met maar liefst 2600 procent. Hoewel minder dramatisch wat percentages betreft, zagen ook andere staten de afgelopen jaren een toename in SOA’s bij baby’s. Dit blijkt uit de cijfers van Missouri, Arizona, New Mexico, Louisiana en Texas.

Gods gebod is gezonder

De studie uit Amerika bepaalt ons als liberale westerse samenleving bij het feit dat je niet zonder gevolgen kunt zondigen tegen Gods schepping. De natuur laat zien dat het hebben van wisselende seksuele partners niet zo bedoeld, maar ongezond is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner(s) en kinderen. We zijn niet alleen op de wereld, maar dragen verantwoordelijkheid voor anderen. De studie over congenitale syfilis laat zien dat we niet alleen zelf gezonder af zijn als we luisteren naar Gods geboden, maar dat dit ook geldt voor onze omgeving, tot het ongeboren leven toe.

Weliswaar kunnen we tegenwoordig door medische preventie vooraf of ingrijpen achteraf de gevolgen van zondig gedrag grotendeels voorkomen. Dat komt echter met een prijskaartje. Bijvoorbeeld: Als een baby in Amerika congenitale syfilis heeft, wordt de gemiddelde ziekenhuisopname verlengd van vier naar bijna vijftien dagen.  Dat betekent dat de opnamekosten stijgen van 15.000 tot 57.000 dollar. Wie zal dat betalen? Juist, gewoonlijk krijgt de naaste ongevraagd en gedwongen de rekening gepresenteerd, hetzij via de belasting (in Amerika bij meer dan negentig procent van de opnames) of de ziekenfondspremie.  

Zelfs al hebben we de medische mogelijkheden en rijkdom om de gevolgen van het leven tegen Gods bedoeling te voorkomen, dan nog laat een studie als deze aan ons geweten zien dat Gods bedoeling uit de schepping is af te lezen.


Gepubliceerd: 19-10-2023

Ook interessant

Met wie rol jij het bed in?

Met wie rol jij het bed in? Misschien vind je het een rare vraag. Voor jou horen seksualiteit en huwelijk bij elkaar.