Veel kritiek op plan gratis kinderopvang

Jonge kinderen spelen in een kinderdagverblijf
Leestijd: < 1 minuut

Twee belangrijke bureaus, het CPB en het SCP, uiten belangrijke kritiek op het kabinetsplan om kinderopvang bijna gratis te maken. Hierover schrijft het Reformatorisch Dagblad. Met dit plan wil de overheid arbeidsparticipatie bevorderen. Volgens de rekenbureaus wordt kinderopvang duurder, doordat de vraag ernaar stijgt. Mensen met een lager inkomen kunnen de eigen bijdrage niet betalen. Volgens uitvoeringsorganisaties DUO, Toeslagen, UWV en SVB zijn de plannen onuitvoerbaar. De overheid moet een duidelijke keus maken: willen ze meer arbeidsparticipatie of willen ze een goede ontwikkeling van kinderen, zeggen ze. Andere organisaties stellen dat eerst de personeelstekorten in de kinderopvangbranche aangepakt moeten worden.

Over het belang van het gezin hebben we al meerdere keren geschreven: Artikel 1, Artikel 2, Artikel 3.

Ook interessant