Stop intimidatie: we zijn geen ‘cis’, maar hetero

photos-by-lanty-qHjwSGv2p8c-unsplash
Leestijd: 3 minuten

Activisten gebruiken gendertaal om gewone mensen te intimideren. Sinds vorige week heeft Twitter daarom zijn beleid aangescherpt. “Cis” en “cisgender” zijn vanaf nu bestempeld als onfatsoenlijk taalgebruik. Wie andere gebruikers herhaaldelijk zo noemt, kan tijdelijk zijn account kwijtraken.

In de media leidde het besluit van Twittermiljardair Elon Musk tot de gebruikelijke protesten en artikelen die er schande van spraken. Veel mensen zullen echter verzucht hebben: Eindelijk, een bedrijf en platform waar “woke”-intimidatie aangepakt wordt. Waarom zou je immers in je taalgebruik gaan doen alsof gewoon man of vrouw ( “cis” in de genderideologie) iets vreemds is? Geen normaal mens spreekt in het dagelijks leven over “cisgenders”, maar over mannen en vrouwen, jongens en meisjes.

“Zo is het precies”

Ideologen en genderactivisten gebruiken “cis”-woorden bewust om het abnormale te normaliseren. Op die manier proberen ze de samenleving te dwingen om anders te gaan denken. Kinderboekenauteur J.K. Rowling legde daar de afgelopen week meteen de vinger bij. “Cis is ideologisch taalgebruik dat laat zien dat de gebruiker gelooft in genderidentiteit, een uitgangspunt waarvoor alle wetenschappelijk bewijs ontbreekt.”

Tegen de activisten zegt ze: “Je hebt ieder recht om te geloven in onbewijsbare essenties van je persoonlijkheid die wel of niet overeenkomen met je lichaam dat mannelijk of vrouwelijk is, maar de rest van ons heeft het recht om het niet met je eens te zijn, en om te weigeren om te gaan spreken in jouw jargon.”

“Zo is het precies,” viel Elon Musk haar bij.

“Hoogleraren en studenten zijn bang”

Dat mensen naast hun biologische lichaam een genderidentiteit hebben die van het eerste kan verschillen is een geloof van het neomarxisme. Deze ideologie is algemeen geworden gemeengoed geworden bij westerse universiteiten. Wie wil weten hoe het gegaan is, kan het boek van Pluckrose en Lindsay lezen. Het neomarxisme komt voort uit de klassenstrijdgedachte van Karl Marx en kreeg later vorm via de psychologische en sociologische theorieën van liberale geleerden van de Frankfurter Schule. Gewoonlijk gebruikt deze ideologie toevoegingen als “radicaal” en “kritisch”. De traditionele samenleving van het Christendom met het gezin als hoeksteen van de samenleving moest overhoop. Zo kwam men met “radicaal feminisme”, “kritische pedagogiek”, “kritische ras theorie” en “postkoloniale theorie”.

Het is niet vreemd dat deze thema’s de afgelopen tijd met regelmaat in het nieuws zijn. Het neomarxistisch denken beheerst het discours in het (hoger) onderwijs en de politiek. Deze week meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5 dat van de vijftig hoogleraren en honderd studenten die men benaderde om te spreken over de vraag of de academische vrijheid onder druk staat, slechts enkelen op de camera hun verhaal wilden doen. “De reden: bang voor negatieve reacties, bang om gecanceld te worden en sommigen zijn zelfs bang om niet meer te kunnen promoveren op de UvA”, aldus AT5. Het feit dat slechts enkelen hun mening durfden te geven, laat zien dat vrijheid van meningsuiting en onderzoek in de praktijk al niet meer bestaat. Dat stemt tot nadenken.

Waarheid begint met taalgebruik

Iemand die zich daarop diepgaand bezonnen heeft is de Engelse veteraan-journaliste Melanie Phillips. Zij laat zien dat “waarheid” een begrip geworden is, waarin alleen “rightwing” mensen nog geloven. De westerse samenleving schept haar eigen “waarheden” die in het openbaar debat geen ruimte meer bieden voor waarheid in de oude zin. Wie carrière wil maken past zich daarbij aan. Phillips stelt vast dat “woke”-overtuigingen vooral aangetroffen worden in de grote kerken, de politiek en in het onderwijs, met name op de universiteit. Mensen met minder opleiding hebben dikwijls hun gezond verstand en zicht op de waarheid behouden, maar wie naar de universiteit gaat, wordt geïndoctrineerd. Ze deelt haar analyse in een interview met John Anderson, de voormalig vicepremier van Australië.

Het is mooi dat een liberale Joodse journaliste als Phillips de samenleving aanmoedigt om weer zicht te krijgen op de waarheid en ons te laten beseffen waarmee we bezig zijn. Eerder deed Abigail Schrier van de Wallstreet Journal dat met haar boek over de schade die de genderideologie aan meisjes berokkend. God spreekt in de Bijbel, maar ook de Schepping en onderhouding van alle dingen laten in de praktijk zien hoe de Heere het bedoeld heeft.

Met Efeze 4:25 zeggen we daarom: “Daarom legt af de leugen, en spreekt de waarheid.” De waarheid doen begint bij ons taalgebruik. Man/vrouw of jongen/meisje zijn is normaal. Zo moeten we erover blijven spreken. Laten we dus in onze gezinnen, kerken, organisaties en scholen “cis”-woorden vermijden.


Gepubliceerd: 30-06-2023

Ook interessant

Wat doen we met het gezin?

Tijdens de Internationale Dag van het Gezin was veel aandacht voor het klimaat. Laten we het gezin echter als zodanig koesteren.