Over de grens: Genderspectrum, encycliek, gezinsdefinite

Leestijd: 3 minuten

Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten rondom gezin, gender en seksualiteit van over de grens.

Zwitserse kerk zegent ‘homohuwelijk’ in

De Franstalige gereformeerde kerk in Zwitserland sprak in de synode van 4-5 november uit dat zij zich wilde voegen naar het beleid van de andere kerken in het kanton Vaud. Dit betekent dat twee mensen van hetzelfde geslacht voortaan in de kerk een zegen over hun ‘huwelijk’ kunnen vragen.

CNE.news meldt dat een kleine minderheidsgroepering zich heeft uitgesproken dat het Bijbelse huwelijk alleen is voor een man en een vrouw. Voordat kerken tot zo’n stap komen, zijn er vaak al veel stappen gezet, volgens Kevin DeYoung.

Frans woordenboek onder druk om definitie ‘gezin’

De uitgever van het Little Robert-woordenboek gaat de definitie van ‘gezin onder druk van de homolobby aanpassen. In de conceptversie was het woord gedefinieerd als “Verwante personen die onder hetzelfde dak wonen, vooral de vader, de moeder en de kinderen”. De kritiek die werd aangezwengeld via social media luidde dat deze definitie homofoob is. Een alternatief zou volgens de homolobby zijn: “één ouder of twee, met hun kinderen”.

FamilleChretienne meldt dat Little Robert ook al vooruitstrevend is geweest door ‘iel’ (onzijdig voornaamwoord, vergelijkbaar met ‘hun’) in het woordenboek op te nemen. Dat taal niet onschuldig is, wordt in dit artikel al aangetoond.

Kardinaal Eijk vraagt om encycliek

De Rooms-katholieke kardinaal Wim Eijk heeft aan de paus gevraagd zich uit te spreken tegen de gendertheorie door hierover een encycliek uit te brengen. Een encycliek is een pauselijk schrijven waarin hij, als hoofd van de Rooms-katholieke kerk, een standpunt inneemt. Hij wil hiermee het zwijgen rondom dit thema doorbreken. Hij vroeg dit tijdens een bezoek van Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan, aldus CNE.news.

Wim Eijk strijd al een heel aantal jaren voor een Bijbelse visie op huwelijk en gezin. Kort geleden is er een boek van hem verschenen waarin hij heel praktisch aanwijst waarom bepaalde samenlevingsvormen Bijbels gezien onaanvaardbaar zijn. De presentatie van dit boek, ‘de band van de liefde’, is in oktober niet doorgegaan, meldde RTV Utrecht. Verschillende Rooms-katholieken hadden zich tegen Eijks standpunten verzet en stelden dat “hij elke aansluiting met de samenleving mist en dat hij geloofservaringen van homoseksuele katholieken niet serieus neemt”.

Verzet tegen ‘genderspectrum’

Een prominent theoretisch natuurkundige kreeg te maken met hevig verzet. Hij tweette bijgaande afbeelding, als reactie op de verklaring van een evolutiebioloog dat biologische seks “echt, onveranderlijk en binair” is. Deze tweet leverde een stortvloed aan reacties op, volgens The Daily Wire.

De kritiek richtte zich erop dat deze afbeelding gaat over seksuele stoornissen: genetische afwijkingen waardoor iemand als ‘interseksueel’ kan worden aangemerkt. Op geen enkele wijze kan hieruit afgeleid worden dat er talloze variaties zijn tussen man-zijn en vrouw-zijn, zo betoogde menig bioloog en natuurkundige.

Scientific America 2017: mogelijke intersekse stoornissen. Werd gebruikt om ‘genderspectrum’ te onderbouwen.

Griekenland: gevangenschap na kritiek op LHBT-wet

Vasilis Tsiartas, een bekende Griekse oud-voetballer is veroordeeld tot 10 maanden cel en een boete van €5000,- vanwege kritiek die hij in 2017 uitte op een LHBT-wet. Met zijn opmerkingen zette hij aan tot geweld of haat op basis van genderidentiteit, wat expliciet door de Griekse wet verboden wordt. Het is voor het eerst dat iemand op basis van deze wet veroordeeld is, aldus Cvandaag.

In 2017 schreef Tsiartas dat hij hoopte dat de ‘eerste geslachtsveranderingen zouden worden doorgevoerd bij de kinderen van degenen die deze gruwel hadden bekrachtigd.’ Tsiartas vervolgde zijn bericht met: ‘Legitimeer ook pedofielen om deze misdaden te voltooien’, volgens de Griekse The Times. Een paar uur later schreef hij ook nog: ‘God schiep Adam en Eva.’

Meer buitenlands nieuws

Tien Geboden in klaslokalen Louisiana

Vanaf januari 2025 moet in elk klaslokaal in Louisiana een duidelijk leesbare afdruk van de Bijbelse Tien geboden worden opgehangen. De Republikeinse gouverneur Landry tekende

Afnemende steun voor ‘homohuwelijk’

Uit onderzoek van het linkse Public Religion Research bleek dat de steun voor ‘homohuwelijken’ in Amerika afneemt. Het Ipsos LGBT+ Pride Report 2024 laat dit

Duitse theologe gecanceld na haar bekering

De Nederlandse theologe Jantine Nierop was het progressieve boegbeeld van het studiecentrum voor gendervraagstukken in de Evangelische Kirche in Duitsland. Nu niet meer. Toen ze