Over de grens: Aanval op kinderbescherming Britse genderkliniek & Spaanse leugen

nicolas-j-leclercq-fbovpZ4GuLg-unsplash
Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Kinderbeschermer van genderkliniek door werkgever aangevallen
De Britse Sonia Appleby is het hoofd van de kinderbescherming bij de Tavistock and Portman NHS Trust. Dat is een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg bij kinderen. Onderdeel van deze kliniek is de Gender Identity Development Service (GIDS), de enige genderkliniek voor kinderen in Engeland.

Meerdere medewerkers van de kliniek uitten hun zorgen bij Appleby over het grote aantal kinderen dat naar de GIDS werd doorverwezen. En dat er jonge kinderen „actief worden aangemoedigd om transgender te zijn, zonder dat er uitvoerig onderzoek naar hun omstandigheden is gedaan.”

Appleby meldde deze zorgen bij haar manager. Daarop volgde, naar haar zeggen, „een complete organisatorische aanval” op haar. Het management van Tavistock and Portman zou er alles aan gedaan hebben om Appleby haar taak als kinderbeschermer niet uit te kunnen voeren.

De vrouw stapte naar de rechter. Die heeft haar nu in het gelijk gesteld, bericht de BBC. Het tribunaal oordeelde dat de „professionele reputatie” van Appleby op een „duidelijk oneerlijke” manier was geschaad. Als schadevergoeding heeft ze 20.000 Britse pond gekregen.

Spaanse leugen
Het was groot nieuws: een Spaanse man zou zwaar mishandeld zijn omdat hij homo is. Het blijkt niet waar te zijn, geeft de man nu zelf toe. De 20-jarige inwoner van Madrid zei eerder dat hij in het portiek van zijn huis werd aangevallen door acht gemaskerde mannen. Die zouden met een mes in zijn gezicht hebben gestoken en ”maricon” (Spaans voor: flikker) in zijn achterwerk hebben gekrast. Er werden landelijke protesten georganiseerd. Heel Spanje was woedend. Politici, onder wie premier Sánchez en twee ministers, buitelden over elkaar heen om het geweld te veroordelen.

De politie startte een grootschalig onderzoek naar de zaak, en ging op zoek naar ooggetuigen. Die werden niet gevonden en op beelden van bewakingscamera’s was niets te zien. Toen rechercheurs de man hiermee confronteerden, gaf hij toe alles verzonnen te hebben. Het blijkt dat de verwondingen aan zijn billen met wederzijdse toestemming zijn toegebracht door de man met wie hij die avond vreemdging. Om die affaire te verbergen verzon hij het verhaal over de aanval, schrijft onder meer de NOS die eerder uitgebreid aandacht schonk aan de vermeende mishandeling.

De kans is groot dat de man wordt vervolgd voor het afleggen van een valse verklaring.

Texaanse anti-abortuswet roept weerstand op
The Satanic Temple dreigt juridische stappen te ondernemen als de Amerikaanse staat Texas geen vrijstelling verleent aan leden van hun groepering die een abortus willen uitvoeren. Abortus is namelijk een „religieus ritueel” voor The Satanic Temple, een vereniging van mensen die naar eigen zeggen gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en de scheiding van kerk en staat promoten. De nieuwe Texaanse wet die abortus vanaf 6 weken zwangerschap verbiedt, is tegen het zere been van de satanisten, schrijft The Christian Post.

Volgens The Satanic Temple is het praktiseren van abortus als religieus ritueel wettelijk verplicht. En daarom zouden haar leden een vrijstelling moeten krijgen van de nieuwe wet. Verleent de staat die vrijstelling niet, dan stapt de groepering naar de rechter.

De Texaanse wet leidt tot meer verontwaardigde reacties. Reproductive Freedom Congregations (RFC), een coalitie van 25 kerken in Texas, heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe pro-lifewetgeving, schrijft Christian Headlines. De coalitie van kerken staat voor het doorbreken van taboes op het gebied van voortplanting, inclusief abortus. De RFC-kerken zeggen voor vrijheid van vrouwen te zijn en geen enkel oordeel te vellen over de keuzes die zij maken op het gebied van voortplanting en seksualiteit.

Rechter Curaçao vindt dat land ‘homohuwelijk’ moet toestaan
De rechter op Curaçao heeft onlangs bepaald dat er „geen rechtvaardiging is” om het ‘homohuwelijk’ te weigeren. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean had namens een lesbisch stel een rechtszaak tegen de staat aangespannen.

In Curaçao kan een huwelijk tot op heden alleen tussen een man en een vrouw worden gesloten. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat staat opgenomen in de Curaçaose grondwet.

Human Rights Caribbean reageerde verheugd op de uitspraak: „Het recht is er niet slechts voor de meerderheid van de bevolking of zij die geloven in God. Juist minderheden moeten zich gesteund weten door het recht.”

Ook interessant

Strijden waar het front is

Op welke fronten dienen christenen vandaag profetisch stelling te nemen? Die vraag moeten we nauwgezet, biddend en peinzend onder ogen zien. We