Nieuws: TK over transzorg; Asjerabeeldjes zijn ‘deugkunst’

Asjerabeeldje
Leestijd: < 1 minuut

27-09-2023: Tweede Kamer wil transzorg niet inperken

Er hoeft van de Tweede Kamer voorlopig geen verbod te komen op het toedienen van puberteitsremmers en hormoonblokkers aan minderjarigen zo meldt het Reformatorisch Dagblad. In een hoofdelijke stemming stemden slechts 28 van de 139 aanwezige Kamerleden voor een verbod.

Omtzigt en de ChristenUnie zouden wel voor een verbod zijn, maar zijn bang voor overhaaste beslissingen, waarbij behandeltrajecten moeten worden afgebroken en waarbij geen overleg gepleegd kan worden met medische beroepsgroepen.

28-09-2023: Asjerabeeldjes zijn een vorm van ‘deugkunst’

Het Bijbels Museum deelde op een tijdelijke tentoonstelling in Maarn Asjerabeeldjes uit aan bezoekers. De kunstenares die deze beeldjes maakte, stelt dat God eerst als mannelijk en vrouwelijk aanbeden werd, maar dat er voor de ‘vrouwelijke god’ geen plaats meer was na de verwoesting van de eerste tempel, omdat de samenleving steeds patriarchaler werd.

Een 70-jarige bezoekster rende er dwars doorheen, al roepend “Er is maar één God, maar één Jahweh. Volgens dominee Messemaker is het net alsof een veganistenclub barbeques gaat uitdelen. In de Bijbel wordt Asjera al duidelijk als afgod aangeduidt. De bossen waarin zij aanbeden werd, moesten worden omgehakt. Volgens de predikant is het een vorm van ‘deugkunst’: de kunstenaar sluit aan bij wat op dit moment in de samenleving de norm is en gebruikt daarvoor oneigenlijk historische aspecten.

Asjera was in de oudheid bekend als vruchtbaarheidsgodin. De afgodsdienst bevatte tempelprostitutie en allerlei seksuele uitspattingen kwamen veelvuldig voor. In dit artikel wordt de plaats van Asjera uitgebreid beschreven. Ideeën om God ‘vrouwelijk’ aan te spreken, zijn ook in tegenspraak met de Bijbel.

Ook interessant