Over de grens: gebedsliturgie homoparen, genderneutrale taal, ontslag na kinderwens en onderzoek medische kliniek

Leestijd: 2 minuten

België: Bisschoppen publiceerden gebedsliturgie voor homoparen.

De liturgie die de bisschoppen presenteerden, die gebeden, Schriftlezing en uitingen van toewijding bevat, is bedoeld om “een klimaat van respect, erkenning en integratie te creëren” voor homoseksuele leden, aldus de rooms-katholieke geestelijken. De liturgie is niet bedoeld om een homohuwelijk in te zegenen. Het Vaticaan laat hier geen ruimte voor, “omdat God de zonde niet kan zegenen” en omdat homoseksuele handelingen “intrinsiek ongeordend” zijn.

Volgens AP News, dat hierover schrijft, wordt door de liturgie wel gesuggereerd dat het homohuwelijk gesteund wordt. Hierover is de discussie nog gaande. Dat er binnen rooms-katholieke kring een verschuiving plaatsvindt in het denken, bleek uit een onlangs verschenen boek.

Frankrijk: Weren genderneutrale taal vraagt strijd

Het gebruik van genderneutrale taal wordt door steeds meer Franse bedrijven omarmt. Jonge, mondige werknemers komen hiertegen in het geweer.

CNE.news beschrijft verschillende voorbeelden van mensen die zich hiertegen verzetten. Een 31-jarige man beëindigde vroegtijdig een interview toen gevraagd werd of hij met ‘il’ (hij), ‘elle’ (zij) of ‘iel’ (samentrekking van il en elle) aangesproken wilde worden.

Een vrouw verliet haar plek op een nationale school, omdat zij in haar publicaties geen vrouwelijke of mannelijke voornaamwoorden meer mocht gebruiken. Volgens onderzoek vinden de meeste jonge volwassenen het gebruik van mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden nog steeds waardevol. Gendertaal is, volgens professor Krämer bedoeld om ons denken en gedrag te veranderen.

Duitsland: Cantor vanwege draagmoederschap ontslagen

Een kathedraalcantor met een homoseksuele relatie, wilde een draagmoeder in Latijns-Amerika inschakelen om zijn kinderwens te vervullen. Dit schrijft CNE.news. Hij werd door de kerk van Braunschweig ontslagen, omdat zij commercieel draagmoederschap onverenigbaar achtten met de ethische principes van de kerk. De rechter stelde de kerk in het ongelijk, omdat de cantor het plan nog niet in de praktijk had gebracht, hoewel er al wel voorbereidingen gaande waren.

Opvallend is dat een homoseksuele relatie wel en draagmoederschap niet past binnen de ethische principes van de kerk.

Amerika: Oproep tot onderzoek medische kliniek

De Republikeinse gouverneur Bill Lee uit Tennessee heeft opgeroepen tot een onderzoek naar het Vanderbilt University Medical Center. Dit privéziekenhuis kwam in opspraak, vanwege video’s waarin een arts onder andere zei dat genderbevestigende operaties “enorme geldmakers” zijn. Lee zei: “We moeten geen permanente, levensveranderende beslissingen toestaan die kinderen schaden of beleid dat religieuze vrijheden onderdrukt, allemaal met het oog op financieel gewin”. Republikeinen zetten zich vaker in om LHBT-rechten in Amerika verder in te perken, aldus AP News.  


Gepubliceerd: 22-09-2022

Meer buitenlands nieuws

Slechts 0.001% Duitsers is ‘divers’

Slechts 969 mensen omschrijven zichzelf als ‘divers’, zo bleek uit een Duits onderzoek in 2022. 1259 personen wilden geen informatie over hun geslacht geven. Tegenover

Zwitserse ouders willen dochter terug

Een Zwitsers echtpaar onderneemt juridische stappen om de voogdij over hun 16-jarige dochter terug te krijgen. Zij staat sinds vorig jaar onder toezicht van de