Over de grens: Oekraïne ratificeert Verdrag van Istanbul & Saudi-Arabië verbiedt regenboogspeelgoed

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Oekraïne schaart zich achter Verdrag van Istanbul
Het Oekraïense parlement heeft maandag het Verdrag van Istanbul geratificeerd. Een poging om de behandeling van het Verdrag van Istanbul uit te stellen vanwege de oorlog, werd niet geaccepteerd. Dat schrijft CNE News.

Het Verdrag van Istanbul is een mensenrechtenverdrag dat als doel heeft gesteld om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te bestrijden en te voorkomen. Daarnaast introduceert het verdrag het begrip ‘gender’ als een ideologisch concept van de zelfidentificatie van een persoon. Religieuze gemeenschappen in Oekraïne staan niet achter het verdrag, omdat het feit van biologische geslachten hierin genegeerd en seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht gepopulariseerd wordt. Oekraïne is het 36e land dat het Verdrag van Istanbul heeft geratificeerd. 

Meer over genderideologie en Oekraïne leest u in dit commentaar. 

Saudi-Arabië neemt ‘regenboogspeelgoed’ in beslag
Speelgoed en kleding die de kleuren van de regenboog hebben, zijn in beslag genomen door de autoriteiten van Saudi-Arabië. De autoriteiten willen hiermee voorkomen dat homoseksualiteit gepromoot wordt, zo schrijft de Nederlandse Omroep Stichting.

Het ministerie van handel noemt de artikelen in strijd met het islamitische geloof en de openbare zeden. De regenboogvlag geeft ‘een giftige boodschap’ af in de richting van kinderen. Onder meer regenboogkleurige haarclips, T-shirts en etuis zijn in beslag genomen. Verkopers van de producten kunnen rekenen op boetes. 

Lagerhuis Thailand op weg naar goedkeuring ‘homohuwelijk’
De leden van het Lagerhuis in Thailand hebben gestemd voor een wetsvoorstel dat het huwelijk en geregistreerd partnerschap mogelijk moet maken voor mensen van hetzelfde geslacht. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. 

De voorstellen voor het homohuwelijk en voor geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht worden nu herschreven tot concrete wetsvoorstellen. Als deze wetsvoorstellen aangenomen worden door het parlement, is Thailand het eerste land in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk goedkeurt. Activisten van de lhbti-gemeenschap zijn blij met de stappen die het lagerhuis neemt. 

Zweeds predikant ontslagen na aanbieden conversietherapie
De Zweedse predikant Josef Barkenbom is ontslagen nadat hij in een video mensen opriep een midweekse dienst bij te wonen waarin conversietherapie zou worden aangeboden. 

Dat meldt CNE News. De voorganger van de Pinkstergemeente verwelkomde in zijn video iedereen die wilde komen. In de dienst zouden mensen therapie krijgen ‘om zich tot Jezus te keren’. Nadat Barkenbom zijn video op sociale media had geplaatst, werd hij ontslagen door de leiding van de Pinkstergemeente. Barkenbom: “Ik kreeg te horen dat ik ontslagen was en dat ze niet meer wilden dat ik naar de kerk zou gaan. Ik was erg teleurgesteld.”

De publicatie van zijn video riep veel kritiek op. Een van de parlementsleden, Robert Hannah, riep op tot stopzetting van subsidiebetalingen aan de Pinkstergemeente. Barkenbom verwijderde vervolgens zijn video en publiceerde een nieuwe waarin hij zijn excuses aanbood. Hij zegt daarin dat zijn post “misschien meer kwaad dan goed deed” en dat hij begrijpt dat zijn post over conversietherapie “nogal makkelijk verkeerd te interpreteren was.”


Gepubliceerd: 22-06-2022

Meer buitenlands nieuws

Femicide houdt Italië in de greep

In Italië zijn honderdduizenden de straat op gegaan om te demonstreren tegen huiselijk geweld. Aanleiding is de moord op Gilulia Cecchettin, die enkele weken geleden

Hellend vlak naar polyamorie

In juni presenteerde Gallup haar jaarlijkse onderzoek naar de mening van Amerikanen over morele onderwerpen. In het overzicht is te zien dat steun voor homo-