Over de grens: Finse bisschop spreekt & rechtszaak om Maria met regenboogvlag

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Finse bisschop: visies overheden in strijd met het Evangelie 
De Finse bisschop Juhana Pohjola betoogt dat het Evangelie van Christus onder vuur ligt omdat westerse overheden mensen vervolgen die opkomen voor Bijbelse principes aangaande seksualiteit en het huwelijk. Die traditionele opvattingen worden steeds vaker als haatzaaiend gezien, schrijft The Christian Post.

In een lezing voor de Alliance Defending Freedom kaartte de bisschop zijn juridische proces aan. Hij wordt vervolgd voor zijn publicatie ”Man en vrouw schiep Hij hen” die in 2004 verscheen. Het 24 pagina’s tellende pamflet schreef hij samen met de eveneens vervolgde politica Päivi Räsänen. De auteurs betogen dat homoseksuele relaties door de kerk als zondig moeten worden gezien.

De bisschop waarschuwt dat zijn vervolging laat zien dat het Evangelie van Christus wordt bedreigd door postmodernistische opvattingen. Hij gelooft zeker dat de wetten tegen haatspraak onterecht tegen hem worden gebruikt.

„Het hyperindividualisme krijgt een andere toon. Wie tegen de lhbtiq+-ideologie is, wordt afgeschreven als moreel slecht. De aanklager ziet het als haar plicht om kwetsbare burgers en slachtoffers van intolerante en hatende christenen te beschermen.”

Britse bisschop vermaant Ghanese kerkleiders om anti-lhbti-wetgeving
Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury heeft Ghanese kerkleiders een vermaning gegeven omdat ze wetgeving in hun eigen land steunen zonder dat met hem te hebben overlegd. Daar schrijft Christian Today over. In de betreffende wet worden lhbti’ers gecriminaliseerd.

Welby is het hoofd van de Anglicaanse kerk in Ghana, omdat het Afrikaanse land eerder Brits grondgebied was. De aartsbisschop wijst de Ghanezen erop dat iedereen die „gedoopt is, gelooft en trouw is, ongeacht zijn of haar seksuele oriëntatie, een volwaardig onderdeel is van het Lichaam van Christus.” Daardoor stelt Welby dat het standpunt van de Ghanese kerkleiders niet in lijn is met de leer van de Anglicaanse kerk.

Hoger beroep in zaak over Maria met regenboogvlag
Drie Poolse activistes moeten opnieuw voor de rechter verschijnen voor het ophangen van posters waarop de maagd Maria staat afgebeeld met een regenboogvlag als aureool. Ze worden vervolgd voor het kwetsen van religieuzen, schrijft OUTtv.

Eerder werden de activistes vrijgesproken, maar het Poolse openbaar ministerie ging in hoger beroep. In Polen is het beledigen van religieuze symbolen strafbaar bij wet. Voor hun daad kunnen de drie vrouwen tot twee jaar celstraf krijgen.

Een van hen is werkzaam voor mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Die organisatie noemt de aanklacht tegen de activistes een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Catrinel Motoc, senior actievoerder van de organisatie, vindt dat Polen lhbti-rechten juist zou moeten promoten in plaats van activistes opnieuw te vervolgen.

De eerste zittingsdag staat voor 8 december gepland.

Duitse kerk maakt bestrijding van seksueel misbruik een prioriteit
Annette Kurschus, de nieuwe voorzitter van de raad van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) maakt een prioriteit van de bestrijding van seksueel misbruik binnen de kerk. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Woensdag besprak de synode van de EKD het onderwerp seksueel misbruik binnen de kerk. De raad besloot dat slachtoffers beter beschermd moeten worden.

Kurschus, die woensdag ook werd verkozen tot voorzitter, voelt zich sterk gedrongen om het misbruik aan te pakken. Ze voelt echter weinig voor het aanstellen van een „waarheidscommissie.” Volgens haar kan zo’n commissie weinig doen omdat het de daders niet kan straffen. „We zijn nooit in het bezit van de waarheid en kunnen die ook nooit definiëren”, aldus Kurschus.

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om