Finse politica door rechtbank gedagvaard om christelijke uitingen

Leestijd: 2 minuten

De Finse politica Päivi Räsänen is onlangs officieel gedagvaard voor de rechtbank van Helsinki. Ze wordt aangeklaagd vanwege drie uitspraken over het huwelijk en homoseksualiteit. De christendemocraat hangt een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar boven het hoofd.

Een rechtszaak hing Räsänen al jaren boven het hoofd. Ze werd al meerdere keren verhoord in verband met een vooronderzoek door het Finse openbaar ministerie. Maar nu is ze dus aangeklaagd voor drie uitspraken die ze in het verleden heeft gedaan.

De eerste uitspraak deed ze in de brochure ”Man en vrouw schiep Hij hen” die in 2004 verscheen. Daarin schreef ze dat homoseksuele relaties het christelijke mensbeeld verstoren. Ze schreef het 24 pagina’s tellende boekje samen met dr. Juhana Pohjola. Deze evangelisch-lutherse voorganger wordt vanwege zijn bijdrage aan de brochure sinds deze week door de Finse justitie aangeklaagd. Hij zou zich schuldig maken aan „opruiing tegen een groep mensen.”

Gay Pride
De andere uitingen waar Räsänen om aangeklaagd is, deed ze in 2019. De ene via Twitter. Op het sociale medium plaatste ze vraagtekens bij de deelname van de Evangelische Lutherse Kerk van Finland aan de Gay Pride in Helsinki. Bij de tweet voegde ze een afbeelding met daarop Romeinen 1 vers 24 tot en met 27, het gedeelte waarin staat dat de homoseksuele daad onnatuurlijk is.

De derde uitspraak deed Räsänen tijdens een tv-interview. Er werd gevraagd: „Wat zou Jezus van homoseksuelen denken?” De christendemocraat liet toen weten alleen ruimte te zien voor een relatie en een huwelijk tussen een man en een vrouw.

De Finse procureur-generaal noemt de uitspraken van de Finse politica „denigrerend en discrimerend richting homoseksuelen.” Ze zouden de gelijkwaardigheid van homoseksuelen schenden en „de grenzen van vrijheid van meningsuiting en godsdienst overschrijden en waarschijnlijk leiden tot onverdraagzaamheid, minachting en haat.”

Gevangenisstraf
Päivi Räsänen –moeder van vijf kinderen en getrouwd met de Lutherse predikant en theoloog Niilo Räsänen– reageert op de aanklachten: „Ik accepteer niet dat het uiten van mijn religieuze overtuiging resulteert in een gevangenisstraf. Ik heb niemand bedreigd, gelasterd of beledigd. Mijn uitspraken waren gebaseerd op Bijbelse leerstellingen over huwelijk en seksualiteit.”

„Hoe vaker christenen zwijgen over controversiële thema’s, hoe meer de ruimte voor vrijheid van meningsuiting zal worden ingeperkt”

De voormalig minister van Binnenlandse Zaken beroept zich op „het recht om haar geloof te belijden en verdedigen. (…) Mijn uitspraken zijn legaal en zouden niet gecensureerd mogen worden.” De aangeklaagde is niet van plan te zwijgen. „Als het gaat om mijn opvattingen is terugdeinzen geen optie. Ik zal niet op basis van intimidatie mijn geloof verbergen. Hoe vaker christenen zwijgen over controversiële thema’s, hoe meer de ruimte voor vrijheid van meningsuiting zal worden ingeperkt.”

Niet binnen het EU-recht
Laura Huhtasaari, een Fins lid van het Europees Parlement, vroeg eerder dit jaar aan de Europese Commissie om een reactie op de zaak tegen Räsänen. De Commissie reageerde eind april dat „het er niet op lijkt dat de Finse autoriteiten handelen binnen het EU-recht.”

Meer buitenlands nieuws

Californië verwatert wet pedofilie

Een wetsvoorstel uit Californië stelde dat het kopen van kinderseks een misdrijf is dat maximaal 4 jaar gevangenisstraf, een boete van maximaal $25000,- en een