Finse parlementariër weer verhoord om christelijke opvattingen over seksualiteit

Leestijd: 2 minuten

Päivi Räsänen, een christelijke parlementariër in Finland is voor de derde keer verhoord om haar traditionele opvattingen over het gezin en het huwelijk. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken onderging op 25 augustus opnieuw een verhoor over de uitspraken die ze vorig jaar deed in een Finse radiotalkshow. Tijdens dit optreden deelde Räsänen haar conservatieve kijk op seksualiteit.

De verhoorsessies door de politie maakten deel uit van een gerechtelijk vooronderzoek door het Finse OM naar aanleiding van Räsänens uitspraken. Ze wordt beschuldigd van etnische opruiing, waar een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op staat.

In een Facebookpost verdedigde ze haar vrijheid om in het openbaar haar christelijke opvattingen te uiten en zei ze zich niet te laten intimideren om er het zwijgen toe te doen. „Ik kom niet terug op mijn visie”, zegt ze.

Vrijheid van godsdienst

Volgens Räsänen gaan de politieonderzoeken in wezen over de vraag of het toegestaan is om in het openbaar Bijbelse standpunten ten aanzien van de menselijke relaties met God te belijden en te onderwijzen. „Ik zal mijn recht om mijn geloof uit te dragen verdedigen, om te voorkomen dat anderen ook beperkt worden in hun vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Ik blijf erbij dat mijn uitingen wettelijk geoorloofd zijn en dat ze niet gecensureerd mogen worden. Ik laat me niet intimideren om uiteindelijk mijn geloof te moeten verbergen.”

Volgens Paul Coleman, directeur van ADF International –een religieuze belangenorganisatie die Räsänen bijstaat in het proces–, creëren zogenaamde ”hate speech laws” (wetten die ‘onwelgevallige uitingen’ verbieden, red.) een klimaat van censuur. „In een vrije samenleving moet iedereen het recht hebben om zijn ideeën te uitten, zonder bang te hoeven zijn voor censuur. Dit is het uitgangspunt van iedere vrije en democratische samenleving. Het strafbaar maken van bepaalde opvattingen maakt publiek debat onmogelijk en vormt een ernstige bedreiging voor onze democratieën. Zaken als deze veroorzaken een angst- en censuurcultuur die in Europa tegenwoordig steeds normaler lijkt te worden.”


Dit is de vertaling van een artikel dat in september 2020 op christiantoday.com verscheen.

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar