Over de grens: Kritiek op Vaticaan & polygamie in Amerika

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Roomsen reageren
De uitspraak van het Vaticaan dat het niet geoorloofd is relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in te zegenen heeft in verschillende landen tot ophef geleid. In Duitsland ondertekenden 266 theologen een verklaring die „resoluut afstand nemen van het roomse document.” Daar schrijft CNN over. De uitspraak kan volgens de ondertekenaars worden „gekenmerkt als een paternalistisch gebaar van superioriteit dat homoseksuele mensen en hun levensstijl discrimineert.” Ze zeggen ook dat de uitspraak „theologische diepgang, hermeneutisch begrip en argumentatieve strengheid mist.”

Ook in het, in vergelijking met Nederland, behoorlijk rooms-katholieke België is er door velen furieus gereageerd. In veel media vertellen mensen dat ze zich vanwege de uitspraak van het Vaticaan laten ‘ontdopen’. In Het Laatste Nieuws, bijvoorbeeld, vertellen drie vrouwen waarom ze hun naam uit het doopregister hebben laten halen. Tegen Het Nieuwsblad vertelt een homoseksuele priester dat hij gewoon doorgaat met het inzegenen van ‘holebikoppels’.

Geen operaties meer
Ouders in Duitsland die een interseks kind krijgen, mogen hun kind niet meer laten opereren. Dat heeft het Duitse parlement besloten. Baby’s die bij de geboorte niet uitsluitend mannelijke of vrouwelijke geslachtsdelen hebben, worden vaak jong geopereerd. Ouders kiezen dan het geslacht van hun kind. Dat mag binnenkort dus niet meer, behalve als een ingreep medisch noodzakelijk is en uitstel niet mogelijk is.

Polygamie
Tony Perkins signaleert op de website van The Daily Signal dat er in de Amerikaanse staat Massachusetts twee steden zijn waar polyamoreuze relaties een juridische status kunnen krijgen. In Somerville en Cambridge kunnen meer dan twee mensen nu officieel een relatie met elkaar hebben. Perkins, president van de Family Research Council, waarschuwde vijftien jaar geleden al voor deze ontwikkeling. Toen werd hij naar eigen zeggen uitgelachen door de media, nu komt zijn voorspelling uit.

Hij zegt in het artikel van The Daily Signal: „Als ‘liefde’ en ‘instemming’ het enige zijn dat een relatie definieert, dan kunnen voorstanders van incest, pedofilie en groepshuwelijken ook mee in het LBGT-draaiboek naar legitimiteit.”

Hoogland weer vast
De Canadees Robert Hoogland is op bevel van de rechter-commissaris in Vancouver half maart vastgezet omdat hij zich verzet tegen medische ingrepen bij zijn 15-jarige dochter. Hij weigert haar ook met mannelijke voornaamwoorden aan te duiden. In december 2020 dwong de rechter Hoogland om mee te werken aan de geslachtsverandering van zijn dochter. De vader verzet zich daartegen en is daarom opgepakt.

Het is niet de eerste keer dat de vader vastzit. Het Bijbels Beraad M/V vertaalde eerder een artikel over deze zaak. Die leest u hier.

Strangers Making Babies
In Nederland is er ophef over het programma ”Gewoon. Bloot.”; in Engeland wordt ook een controversieel programma uitgezonden. Op de Britse tv-zender Channel 4 is sinds kort het programma ”Strangers Making Babies” te zien. Daarin worden mensen aan elkaar gekoppeld die geen romantische relatie willen, maar wel een kind willen grootbrengen. Liefde willen ze niet, maar wel een kind.

Critici vinden het programma verwerpelijk omdat kinderen erin worden gepresenteerd als handelswaar. Ciarán Kelly van The Christian Institute noemde het idee achter het programma „uitbuitend en onverantwoord.” Hij zei onder andere: „Kinderen zijn erbij gebaat te worden opgevoed met de liefde van hun getrouwde mama en papa, niet voor het zogenaamde vermaak van een televisiepubliek.”

Genderneutrale test alweer afgeschaft
Het Amerikaanse leger overweegt naar verluidt de nieuwe ‘genderneutrale fysieke test’ af te schaffen. Uit de resultaten blijkt namelijk dat de meerderheid van de vrouwen (54 procent) faalde terwijl slecht 7 procent van de mannen te weinig punten haalde voor de Army Combat Fitness Test. Dat blijkt uit een rapport, waar onder andere The Daily Wire over schrijft. Ambtenaren overwegen nu om toch verschillende standaarden te hanteren voor mannen en vrouwen.

Meer buitenlands nieuws

Film ‘Am I Racist?’

Matt Walsh, bekend van zijn film ‘What is a woman’, is de afgelopen tijd undercover gegaan. Vermomd als een man met een knotje zocht hij

Schotse regering accepteert Cass-rapport

De Schotse regering gaat veel aanbevelingen van het Cass-rapport overnemen. Hierover schrijft The Christian Institute. De minister van Volksgezondheid Jenni Minto kondigde enkele dagen geleden

Taxidienst voor transgenders in Pakistan

In Pakistan is een taxiservice speciaal voor transpersonen en vrouwen opgericht, zo meldt de NOS. Het bedrijf SheDrives wil een ‘veilige, inclusieve en stimulerende ritervaring