Griekenland legaliseert het ‘homohuwelijk’

Leestijd: < 1 minuut

Het Griekse parlement stemde donderdag voor het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Het is het eerste land met een orthodox-christelijke meerderheid dat homoseksuelen toegang geeft tot het huwelijk, aldus CNE.news. Het wetsvoorstel ‘Gelijkheid in het burgerlijk huwelijk’ werd gesteund door 176 parlementsleden, tegenover 76 tegenstemmen, twee onthoudingen en 46 afwezigen.

Premier Mitsotakis noemde het “een dag van vreugde voor het hele volk”. Deze nieuwe wet is “een gedurfde stap” om ongelijkheid weg te nemen.

Het is opvallend dat een centrumrechtse regering tot deze stap komt, aangezien de gelijkheidsbeweging veelal vanuit linkse hoek komt. Mitsotakis heeft met deze wet nadrukkelijk tegen de wens van het volk en van de Grieks-orthodoxe kerk gehandeld. Volgens recente peilingen zou slechts een kleine meerderheid van de bevolking deze wet steunen, terwijl tegenstanders uit de volle breedte van de samenleving komen. De Grieks-orthodoxe kerk had afgelopen zondag een demonstratie georganiseerd. Volgens Mitsotakis, die een sterk mandaat van zijn kiezers heeft, gaat niet de kerk maar de staat over het huwelijksrecht.

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om