Over de grens: landelijk recht abortus afgeschaft in VS & Noorse regering verbiedt conversietherapie

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Landelijk recht op abortus afgeschaft in de VS
Het Amerikaans hooggerechtshof heeft vorige week vrijdag het landelijk recht op abortus afgeschaft. Elke afzonderlijke staat mag voortaan beslissen of abortus wel of niet is toegestaan op zijn grondgebied. Het gaat om een historisch besluit. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

In 1973 was er een rechtelijke uitspraak die als gevolg had dat elke vrouw in de Verenigde Staten toegang tot abortus kreeg. Het uitgangspunt daarvan was dat vrouwen het recht hebben te beslissen over hun eigen lichaam. Door de uitspraak van afgelopen vrijdag is er een streep door deze uitspraak gezet. Zes van de negen rechters stemden voor het schrappen van het landelijk recht op abortus. Afzonderlijke staten mogen beslissen of de ingreep wel of niet is toegestaan. De verwachting is dat abortus in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten illegaal zal worden. 

President Biden heeft verklaard zich tegen het besluit van het hof te verzetten. Ook de democraten leggen zich niet bij het besluit neer. De prolifebeweging daarentegen ziet het besluit als een overwinning. 

Noorse regering verbiedt conversietherapie
De Noorse regering heeft een wet aangenomen, waardoor conversietherapie binnenkort verboden is in het land. Wie deze regel overtreedt, riskeert een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes jaar. Dat meldt CNE.news.

Het regeringsvoorstel wordt nog behandeld. Vårt Land schrijft: ‘Als het voorstel wordt aangenomen, wordt ook reclame die erop gericht is de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te veranderen, te ontkennen of te onderdrukken illegaal.’ Ook voor mensen die zichzelf vrijwillig aanmelden, wordt conversietherapie niet toegankelijk. Noren die in het buitenland conversietherapie volgen, kunnen daar in hun eigen land voor vervolgd worden. De conversietherapie is verboden, omdat het bewust en methodologisch gericht is op het veranderen van de kijk van een persoon op zijn of haar geaardheid of genderidentiteit. 

Volgens Til Helhet, een organisatie voor christelijke homo’s, ontneemt het voorstel ‘queer mensen het recht op zelfbeschikking. Het ministerie zegt dat homo’s zo kwetsbaar zijn dat ze gewoon geen volledige instemmingsbevoegdheid kunnen hebben. De staat moet voor hen zorgen.’

Japans verbod op ‘homohuwelijk’ in lijn met grondwet
Het Japanse verbod op het ‘homohuwelijk’ is niet in strijd met de grondwet. Dat oordeelde de Japanse rechtbank vorige week, nadat drie stellen van hetzelfde geslacht een schadevergoeding eisten van 1 miljoen yen (zo’n 7000 euro) per stel, schrijft The Daily Wire. De drie stellen gaan in hoger beroep. 

De rechtbank was het eens met het argument van de regering dat het doel van het huwelijk de voorplanting is. Het huwelijk heeft volgens de rechtbank een groter ‘pragmatisch’ doel, namelijk ‘mannen en vrouwen beschermen om kinderen te baren en op te voeden.’

Japan verbiedt het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht, maar lokale overheden laten al jaren partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht toe. Eerder werd in andere rechtszaken wel geoordeeld dat het verbod op het ‘homohuwelijk’ in strijd is met de grondwet, omdat in artikel 14 staat dat alle mensen gelijk zijn en dat gelijke wetten op hen van toepassing zijn. 


Gepubliceerd: 30-06-2022

Meer buitenlands nieuws

Pas op, straks krijgen we ‘veel meer baby’s’

Een Politico-verslaggever woonde in december 2023 de eerste Natalconferentie bij. Deze conferentie wil de geboortecijfers in Amerika substantieel verhogen. De huidige geboortecijfers leiden tot een

Hoe reageren landen op het Cass-rapport?

Het zogenaamde Cass-rapport dat vorige maand uitkwam, trekt de conclusie dat de behandeling van ‘transgenders’ volgens The Dutch Protocol onvoldoende onderbouwd is. Engeland is gestopt

Irak stelt homorelaties strafbaar

Het Iraakse parlement heeft zaterdag een wet aangenomen die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stelt met een maximale gevangenisstraf van 15 jaar, aldus