Denemarken wil vrouwen in militaire dienst

Leestijd: < 1 minuut

De Deense regering wil met een nieuwe wet de dienstplicht uitbreiden en gelijktrekken, zodat meer vrouwen in het leger kunnen deelnemen. Premier Mette Frederiksen zei: “Je land beschermen is één van de meest eervolle dingen die je kunt doen. (…) We staan volledige gendergelijkheid voor”.

Volgens Euractiv moet in Denemarken alle mannen na hun 18e verjaardag een Defensiedag bijwonen. Tijdens deze verplichte oefening ondergaan ze tests om te bepalen of ze geschikt zijn voor militaire dienst. Door loting wordt bepaald welke dienstplichtigen in militaire dienst moeten. Vrouwen kunnen zich tijdens dit proces redelijk makkelijk uitschrijven.

In het nieuwe voorstel gaan voor mannen en vrouwen hetzelfde proces gelden. Zo hoopt de regering het aantal dienstplichtigen te verhogen naar minimaal 5000 per jaar. De wetswijziging staat in het kader van aangescherpte NAVO-eisen. Denemarken is haar defensie aan het versterken. Behalve uitbreiding van de dienstplicht, wordt er ook geïnvesteerd in luchtverdediging en de bouw van fregatten.

Meer buitenlands nieuws

Monument voor Engelse LHBT-veteranen

In het National Memorial Arboretum komt een monument voor de homoseksuelen en transgenders die bij het leger gewerkt hebben, aldus de BBC. Tot 2000 was

Australië reageert niet op Cass-rapport

De Australische minister van Volksgezondheid heeft het Cass-rapport voor kennisgeving aangenomen. Hij stelt echter dat de resultaten van dit onderzoek niet per definitie gelden voor