Ierse bevolking beschermt klassieke rechten van het gezin

Leestijd: < 1 minuut

Vrijdag mocht de Ierse bevolking in een referendum gaan stemmen over een belangrijke grondwetswijziging. In de grondwet staat dat “moeders niet uit economische noodzaak arbeid hoeven te verrichten”, als ze daardoor hun plichten binnenshuis moeten verwaarlozen. Ook steunen vrouwen de staat en het algemeen welzijn door hun leven thuis. Het gezin is “op het huwelijk gegrondvest”.

Voor feministen waren deze grondwettelijke uitgangspunten werkelijk een doorn in het oog. Daarom wilden zij de teksten neutraler en algemener formuleren. Zo zou het gezin “op het huwelijk of op andere duurzame relaties” gebaseerd kunnen zijn.

Uit het referendum bleek dat tweederde van de stemmers tegen de wijzigingen is. Deze uitslag wordt in het Reformatorisch Dagblad geduid als een tegenvaller voor de Ierse regering. Blijkbaar heeft de regering de stemming van de bevolking totaal verkeerd ingeschat.

Meer buitenlands nieuws

Monument voor Engelse LHBT-veteranen

In het National Memorial Arboretum komt een monument voor de homoseksuelen en transgenders die bij het leger gewerkt hebben, aldus de BBC. Tot 2000 was

Australië reageert niet op Cass-rapport

De Australische minister van Volksgezondheid heeft het Cass-rapport voor kennisgeving aangenomen. Hij stelt echter dat de resultaten van dit onderzoek niet per definitie gelden voor