Wetenschappelijk onderzoek naar boek ‘Vijf talen van de liefde’.

Leestijd: < 1 minuut

Het boek ‘De vijf talen van de liefde’, meer dan 20 miljoen keer verkocht en ook in Nederland erg bekend, blijkt wetenschappelijk aanvechtbaar te zijn. De beweringen dat ieder mens een primaire liefdestaal heeft, dat er vijf liefdestalen bestaan en dat mensen gelukkiger zijn met een partner die hun primaire liefdestaal spreekt, klopt niet, zo blijkt uit onderzoek van Emily Impett en anderen. Christianity Today schrijft erover.

Mensen bleken alle liefdestalen hoog te beoordelen, als ze niet één specifieke keuze hoefden te maken. Het lijstje van vijf is nog uit te breiden; bijvoorbeeld ‘het ondersteunen van de doelen van de ander’. En echtparen die dezelfde liefdestaal hebben, zijn niet per se gelukkiger dan andere paren. Volgens Impett zijn de liefdestalen zo populair geworden, omdat de metafoor van ‘taal’ heel krachtig is. Wellicht kunnen we de liefdestalen echter beter zien als een dieet, waarin allerlei essentiële voedingsstoffen zitten voor een relatie. De metafoor helpt mensen in ieder geval om te leren op welke manieren ze hun liefde kunnen uiten.

De 86-jarige Chapman is blij met het onderzoek. Hij heeft het eenvoudige concept van de liefdestalen zelf ontwikkeld en beschreef het dusdanig dat iedereen het kon begrijpen. Het ontdekken van de primaire liefdestaal van de ander kan helpen de communicatie met je echtgenoot weer te openen. Hopelijk groeien echtparen hierdoor naar een stabiele basishouding: “Ik wil alles doen wat goed voor jou is”.

De eenvoud van het concept van de liefdestalen maakt het boek heel bruikbaar in huwelijksbegeleiding. Wetenschappelijke inzichten kunnen een mooie aanvulling of verdieping zijn.

Meer buitenlands nieuws

Monument voor Engelse LHBT-veteranen

In het National Memorial Arboretum komt een monument voor de homoseksuelen en transgenders die bij het leger gewerkt hebben, aldus de BBC. Tot 2000 was

Australië reageert niet op Cass-rapport

De Australische minister van Volksgezondheid heeft het Cass-rapport voor kennisgeving aangenomen. Hij stelt echter dat de resultaten van dit onderzoek niet per definitie gelden voor