Italië: Rechten embryo staan boven rechten van de vader

Leestijd: < 1 minuut

Het Italiaanse Constitutionele Hof heeft geoordeeld dat vrouwen embryo’s mogen gebruiken die samen met hun echtgenoot zijn verwekt, ook als de man daar geen toestemming voor geeft. Aanleiding voor de rechtszaak was een vrouw die de embryo’s na een ivf-procedure liet invriezen. Na een echtscheiding in 2019 kreeg de vrouw weer een kinderwens en wilde een embryo laten implanteren in de baarmoeder. Dit wilde de vader niet.

De rechtbank stelt dat de keuze voor bevruchting onomkeerbaar is en dat de man daarmee de morele verplichting op zich neemt om voor het kind te zorgen. De rechtbank stelt dat het embryo  ‘het levensbeginsel in zich draagt’. Het recht op leven wordt door de rechter boven het recht op autonomie van de ouders geplaatst, en dat is opvallend, aldus One of Us.

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar

Homopartnerschap in Letland uitgesteld

Eerder deze maand werd een nieuwe wet op partnerschappen goedgekeurd door het Letse parlement. Deze zou helpen om ‘regenboogfamilies’ beter te beschermen. Oppositiepartijen hebben opgeroepen