Burgerpetitie roept op tot onderzoek transgendermedicatie

Leestijd: < 1 minuut

Een groepje wetenschappers heeft afgelopen week een burgerpetitie overhandigd aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Hierin roepen zij het instituut op om onafhankelijk en onbevooroordeeld te onderzoeken wat de effecten en bijwerkingen zijn van puberteitsblokkers, aldus Gender Clinic News. Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat jongens en meisjes zich lichamelijk niet ontwikkelen tot man of vrouw.

De medicatie wordt door behandelaars off-label gebruikt. Onderzoek naar de schadelijke effecten is er nauwelijks. Door onderzoek van de FDA spreekt de overheid zich uit over de vraag of deze medicijnen gebruikt mogen worden. Dit biedt een krachtig tegengeluid tegen de wijdverbreide gedachte dat puberteitsblokkers ‘goed ingeburgerd’ en ‘levensreddend’ zijn.

Meer buitenlands nieuws