Zweeds onderzoek toont ernstige bijwerkingen van anticonceptie.

Leestijd: < 1 minuut

Een onderzoek onder ruimt 264.000 vrouwen laat zien dat de anticonceptiepil en andere hormonale middelen het risico op een depressie kunnen verhogen, met name bij zeer jonge vrouwen. Dit meldt Wibnet. Bij 24.750 vrouwen werd depressie vastgesteld. Uit de dataset bleek dat vrouwen die als tiener anticonceptie gebruikten 130% meer kans hadden op depressieve klachten, dan vrouwen die de pil niet slikten.

Vooral de lichamelijke, psychologische en sociale veranderingen tijdens de tienerjaren maakt tieners extra gevoelig voor depressieve klachten, aldus hoofdonderzoeker Therese Johansson. Tieners die stopten met de pil, bleven in hun latere leven meer kans maken op depressieve klachten. Vrouwen die op latere leeftijd met anticonceptie beginnen, laten veel minder klachten zien.

De NOS meldde op 12-07 dat er meer abortussen uitgevoerd worden bij jonge vrouwen, omdat zij anticonceptie wantrouwen. Zij stappen over op ‘natuurlijke anticonceptie’, waarbij er echter vaker sprake is van een ongeplande zwangerschap.

Meer buitenlands nieuws