Over de grens: beklad, regenbooghalo’s, huwelijksinvestering

Leestijd: 2 minuten

Huis senator uit Utah beklad

Het huis van senator Michael Kennedy (Utah, VS) is beklad vanwege het door hem ingediende en aangenomen voorstel om transgenderbehandelingen voor minderjarigen te verbieden, aldus LifeSiteNews. De senator schreef op Facebook dat hij zich niet laat afschrikken door deze intimiderende acties. “Mijn focus ligt op de toekomst van onze kinderen en het creëren van een veiliger en betaalbaarder Utah voor iedereen”, stelde hij.

Poolse vrouwen veroordeeld

Twee Poolse vrouwen zijn veroordeeld voor het beledigen van religieuze gevoelens, meldt CNE.news. Tijdens een LHBT-mars toonden ze afbeeldingen van Maria en Jezus met regenbooghalo’s. Het OM ontving meerdere klachten van mensen die zich hierdoor gekwetst voelden. De rechter legde vijf maanden taakstraf en een boete van (omgerekend) €435,- op. De vrouwen gaan in hoger beroep.

Deens koninklijk paar kiest voor draagmoeder

Prins Gustav en prinses Carina verwachten op hun 54e een kind via een draagmoeder. Het echtpaar moest 20 jaar wachten om te kunnen trouwen, vanwege een erfenisregel, zo schrijft Daily Mail. Deze situatie zal de discussie over draagmoederschap in Denemarken waarschijnlijk weer doen oplaaien. De bijzondere omstandigheden van dit paar kunnen gebruikt worden om de wetgeving weer een stapje te verruimen.

Europeanen investeren meer in huwelijk

Het volgen van een ‘cursus’ voor huwelijksvoorbereiding wordt steeds populairder in Europa, aldus CNE.news. Het aartsbisdom Wenen, dat haar cursus al meer dan 60 jaar internationaal aanbiedt, heeft in het eerste halfjaar al 600 inschrijvingen. Dat is een stijging van 15% t.o.v. een jaar eerder. De seminars worden op 18 locaties geboden.

De cursisten waarderen het dat ze wat tijd kunnen investeren in zichzelf, hun relatie en hun geloof, in de stressvolle periode voor hun bruiloft. In Nederland worden vergelijkbare cursussen verzorgd door De Vluchtheuvel en De Paradijsbloem.

Vaticaan schrijft tekst voor ‘hertrouwen’

Kardinaal Kevin Farrell vertelde tijdens een toespraak op 22 april dat het Vaticaan werkt aan een tekst die betrekking heeft op “mannen en vrouwen die, met een mislukt huwelijk achter de rug, in nieuwe verbintenissen leven”. Dit schrijft Catholic World Report.

In 2005 heeft paus Johannes Paulus II opnieuw bevestigd dat hertrouwde paren niet mogen deelnemen aan de communie. Benedictus XVI stelde dat de meeste kerkelijke huwelijken ongeldig zijn, vanwege gebrek aan geloof. De huidige paus Fransiscus ziet ruimte om een eerder huwelijk nietig te verklaren, zodat hertrouwden alsnog aan het Roomse sacrament deel kunnen nemen.


Gepubliceerd: 28-04-2023

Meer buitenlands nieuws