Over de grens: Forbes, ‘homohuwelijk’ Aruba, apps

Leestijd: 2 minuten

Schotland: Kate Forbes onder vuur

De Schotse minister van Financiën, Kate Forbes, ligt onder vuur, sinds ze zich kandidaat stelde om premier Nicola Sturgeon op te volgen. De critici willen dat ze zich terugtrekt, omdat ze klassiek-christelijke standpunten inneemt rondom huwelijk, seksualiteit en gender.

De Free Church of Scotland, waar ze lid van is, stelt dat er sprake is van een “antichristelijke aanval” op haar overtuigingen. De felle bewoordingen “onthulden een niveau van onverdraagzaamheid” die niet kenmerkend is voor de gewone Schotse bevolking.

Het Reformatorisch Dagblad beschrijft dat verschillende partijprominenten afstand genomen hebben van haar standpunten en haar kandidaatstelling niet zullen steunen.

Aruba: regering in cassatie tegen uitspraak rechtbank

De Arubaanse regering gaat in cassatie tegen de uitspraak die de rechtbank onlangs deed. De rechter stelde dat Aruba het ‘homohuwelijk’ zou moeten erkennen. Het parlement oordeelt dat de rechter hiermee op de stoel van de wetgever gaat zitten.

Opvallend is dat er tegelijkertijd gewerkt wordt aan een wetsvoorstel voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht, volgens Aruba.nu. In deze kwestie is de Arubaanse regering verdeeld. Ds. Peter Hazenoot ziet het als een kleine overwinning dat de regering in cassatie gaat. Een handtekeningenactie tegen het ‘homohuwelijk’ zou al meer dan 16.000 handtekeningen hebben opgeleverd.

Oekraïne: langere wachttijd voor echtscheiding

De Oekraïense politicus Giorgiy Mazurashu wil de wachttijd voor mensen die echtscheiding aanvragen verlengen van 1 maand naar drie maanden. Die tijd moet gebruikt worden om de keuze te heroverwegen. Mazurashu stelt dat emoties hierbij te vaak leidend zijn, terwijl te weinig rekening gehouden wordt met de blijvende negatieve impact op gezin en echtgeno(o)t(e), zo schrijft CNE.news.

Er zijn enkele uitzonderingen hierop. Als er sprake is van geweld, dan blijft de wachttijd van één maand. Als er kinderen in het gezin zijn, kan de wachttijd zelfs verlengd worden naar 6 maanden.  

Europa: beschermende apps in ontwikkeling

In Europa worden de komende jaren verschillende apps ontwikkeld om de veiligheid van kinderen te verbeteren. De Britse kinderveiligheidsorganisatie Internet Watch Foundation ontwikkelt de app Salus om kinderporno te onderscheppen en is bedoeld om seksueel misbruik online te verminderen en om mensen met een verslaving te helpen, aldus Euractiv.

Het programma “Take it Down” is ontwikkeld om naaktfoto’s die online gedeeld zijn definitief van het internet te verwijderen, aldus een persbericht van NCMEC. Hiervoor zijn connecties aangegaan met grote techbedrijven, zoals Meta (Instagram en Facebook).

Canada: detransitioner klaagt artsen aan

Michelle Zacchigna, een 34-jarige vrouw uit Ontario, spant een rechtszaak aan tegen de artsen die haar begeleidden bij haar transitie. In 2009 klopte ze bij hen aan, met de gedachte dat een transitie haar zou verlossen van depressie, angst en zelfbeschadiging. Na een gesprek van een uur werd ze doorverwezen voor hormoontherapie. Later werden ook borsten en baarmoeder verwijderd, meldt The Daily Wire.

Zacchigna verwijt de artsen dat ze haar zelfdiagnose nooit aangevochten hebben en geen behandeling geboden hebben voor haar onderliggende psychische problemen. Ze hoopt dat deze rechtszaak leidt tot een evaluatie van de huidige transgenderpraktijk


Gepubliceerd: 03-03-2023

Meer buitenlands nieuws

Californië verwatert wet pedofilie

Een wetsvoorstel uit Californië stelde dat het kopen van kinderseks een misdrijf is dat maximaal 4 jaar gevangenisstraf, een boete van maximaal $25000,- en een