Over de grens: Church of England zegent homoparen

Leestijd: 2 minuten

Engeland: Church of England stemt in met zegen homoparen

Na twee dagen van debat heeft de generale synode van de Church of England op 9 februari de voorstellen goedgekeurd om homoparen een kerkelijke zegen mee te geven. In het voorstel is alleen de toevoeging gedaan dat de leer van de kerk omtrent het huwelijk niet veranderd. Ook tonen ze berouw voor de schade die LHBT-ers opdeden door de niet-liefdevolle houding van de kerk. Verder wordt er hard gewerkt om de teksten van inzegening definitief te maken, na alle voorgestelde aanpassingen.

In het persbericht van de synode staat: “Als aartsbisschoppen zijn we vastbesloten om het geweten te respecteren van degenen voor wie dit te ver gaat en om ervoor te zorgen dat ze alle geruststellingen krijgen die ze nodig hebben om de eenheid van de Kerk te behouden terwijl dit gesprek voortduurt.”

Vaughan Roberts, rector van de St. Ebbe’s Church in Oxford, stelde dat deze voorstellen de verdeeldheid juist groter zullen maken. Het heldere leerstuk dat het huwelijk bedoeld is voor man en vrouw, wordt hiermee verduisterd. Aartsbisschop Angelos stelde dat het onderscheid tussen zegen en huwelijk niet goed zal worden begrepen.

Hongarije: geboortegeslacht blijft

Het Hongaarse Grondwettelijk Hof oordeelde dat de overheid mag vasthouden aan het geboortegeslacht, ook bij ‘transgenders’. Het geboortegeslacht kan noodzakelijk zijn voor zorgverleners, strafrecht, sport en arbeidsrecht. Het verbod op juridische geslachtsverandering wordt mogelijk aangevochten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, aldus CNE.news.

VS: Tennessee bestrijdt transitie kinderen

De staat Tennessee heeft een belangrijke stap gezet om kinderen te beschermen tegen geslachtsveranderende operaties, schrijft The Daily Wire. Het wetsvoorstel hiervoor is door de senaatscommissie met 8-1 aangenomen. Dit voorstel is geschreven na alarmerende berichten van Matt Walsh dat het Vanderbilt University Medical Center deze operaties zag als ‘enorme geldmakers’.

Deze kliniek is sinds oktober 2022 met deze operaties gestopt. Ook ouders hebben massaal tegen deze operaties geprotesteerd.

Hongkong: Transgenders kunnen geslacht wijzigen.

Het hoogste gerechtshof in Hongkong verklaarde maandag dat transgenders hun geslacht kunnen laten aanpassen op hun ID-kaart. Twee transgenders hadden hierover in 2019 een zaak aangespannen tegen de regering, aldus Aljazeera. Transgendervrouw W heeft hiermee het recht verworven om met haar vriend te trouwen.

India: Transgenderstel bevallen

Ziya Paval en Zahad, beiden transgender, zijn op 8 februari ouders geworden van een baby, meldt de BBC. Terwijl ze allebei bezig waren met ‘geslachtsverandering’, besloten ze in 2021 dat ze samen een baby wilden krijgen. Op Instagram circuleren foto’s van een zwangere ‘transman’ met zijn ‘transvrouw’. De transgendergemeenschap heeft hun zwangerschap “zeer gastvrij” ontvangen. Tegelijkertijd geeft het stel toe dat het transgender-zijn ook met veel eenzaamheid gepaard gaat.

VS: Dead Name film

Vimeo heeft zonder reden de documentaire ‘Dead Name’ van haar platform verwijderd. Hierover bericht The Christian Post. In deze film vertellen drie ouders van de diepe worsteling toen hun kinderen zich als transgender gingen identificeren. Volgens de filmmakers is deze film door de transgenderactivisten verwijderd. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat deze film nu onbedoeld veel meer aandacht krijgt. De documentaire kan betaald bekeken worden op www.deadnamedocumentary.com.

De naam ‘Dead Name’ wordt door transgenders gebruikt om te verwijzen naar de naam die ze bij hun geboorte gehad hebben. Jonathan von Maren schreef er een Engelstalige recensie over.


Gepubliceerd: 09-02-2023

Meer buitenlands nieuws

Monument voor Engelse LHBT-veteranen

In het National Memorial Arboretum komt een monument voor de homoseksuelen en transgenders die bij het leger gewerkt hebben, aldus de BBC. Tot 2000 was

Australië reageert niet op Cass-rapport

De Australische minister van Volksgezondheid heeft het Cass-rapport voor kennisgeving aangenomen. Hij stelt echter dat de resultaten van dit onderzoek niet per definitie gelden voor