Over de grens: verruiming homoseksualiteit, gendereducatie, LHBT-ambities

Leestijd: 2 minuten

Slovenië: homohuwelijk toegestaan

Door een wijziging in de Family Code is het huwelijk in Slovenië niet langer een gemeenschap van man en vrouw, aldus RTV Slovenië. Ook een verbintenis van twee personen van hetzelfde geslacht wordt nu als een ‘huwelijk’ gezien. Hiermee krijgen zij ook gelijke rechten met betrekking tot adoptie.

Moldavië: klassiek huwelijk onder druk

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt dat alle landen homoseksuele relaties zouden moeten erkennen. Hierop schreef de Moldavisch-orthodoxe aartsbisschop Vladimir dat zijn land zich “in een zorgwekkende situatie” bevindt, zo meldt CNE.news. De grondweg beschrijft het huwelijk als een relatie tussen een man en vrouw. “Vertegenwoordigers van de kleine homoseksuele minderheid” zouden naar de rechter kunnen stappen om ‘gelijke rechten voor homoparen’ te eisen.

Denemarken: meer ruimte voor draagmoederschap

De Ethische Raad in Denemarken pleit in overgrote meerderheid voor versoepeling van de wet op draagmoederschap, aldus CNE.news. Het is voor niet-commerciële draagmoeders nu niet mogelijk om medische hulp te krijgen om draagmoederschap echt te laten plaatsvinden. Commercieel draagmoederschap zou wel illegaal moeten blijven.

Paus: Homoseksualiteit is geen misdaad

Tijdens een interview met The Associated Press stelde paus Franciscus dat strafbaarstelling van homoseksualiteit onrechtvaardig is. Volgens de paus zijn ‘we allemaal kinderen van God’ en daarom moeten we ‘tederheid betrachten’. Bisschoppen die tegen homoseksualiteit zijn, zouden zich moeten bekeren.

Deze uitspraken van de paus zijn in lijn met zijn benadering van LHBT-vraagstukken.

Duitsland: geslachtsverandering via school aangemoedigd

11-jarige leerlingen in Noordrijn-Westfalen krijgen les over transseksualiteit. Op de werkbladen staat dat ‘geslachten op elk moment kunnen worden gewijzigd’. De risico’s van dergelijke ingrepen worden verzwegen, stelt de website Junge Freiheit.

Zowel vanuit ouders, het onderwijs als de politiek klinkt veel kritiek op de ‘openlijke genderpropaganda’. AfD-leider en arts Martin Vincentz stelt dat deze werkbladen verwijderd moeten worden. Voor neutrale informatie ziet hij wel ruimte, maar in principe is het verstrekken van medisch advies geen verantwoordelijkheid voor scholen.

Ierland: LHBT-club heeft ambitieus plan

In het strategisch beleidsplan 2023-2027 heeft LGBT Ireland de ambitie uitgesproken dat Ierland de beste plek in Europa moet worden voor ‘LHBT-ers’. Dit plan werd op 16 januari gepresenteerd door de minister van Kinderen, Gelijkheid, Handicap, Integratie en Jeugd, meldt Irish Central. Het land streeft ernaar dat ieder mens zich volkomen vrij voelt om de genderidentiteit aan te nemen waar hij/zij zich het beste bij voelt.


Gepubliceerd: 02-02-2023

Meer buitenlands nieuws

Engeland wil genderprobleem holistisch aanpakken

Woensdag is het zogenaamde ‘Cass Report’ vrijgekomen: de onafhankelijke evaluatie van de genderbehandelingen in 2020. Hierin staat dat de onderbouwing voor de transgenderbehandelingen die uitgevoerd

SOA’s nemen in heel Europa toe

Het aantal Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) neemt in heel de EU toe. De dramatische stijging in Engeland was al bekend, maar nu zijn ook cijfers