Over de grens: rechtszaak, overspel, ‘homohuwelijk’, online veiligheid

Leestijd: 2 minuten

Colorado, VS: Mag websitebouwer eigen mening hebben?

De Hoge Raad buigt zich over een zaak tussen Lorie Smith, websitebouwer en de Colorado Anti-Discrimination Act over het recht om alleen berichten te maken die overeenkomen met haar religieuze overtuiging, zo vermeldt The Daily Wire. Zij wil bijvoorbeeld geen trouwwebsite maken waarop het homohuwelijk gepromoot wordt. De vraag is of de vrijheid van meningsuiting hier niet strijdt met de antidiscriminatiewetten.  

Opperrechter Timothy Tymkovich heeft in het openbaar zijn mening gegeven, waarin hij het opneemt voor Lorie Smith. Deze rechtszaak ligt in het verlengde van de rechtszaken rond Anti-LHBT bakkers.

Indonesië stelt seks buiten het huwelijk strafbaar

Indonesië hervormt haar wetgeving, om de ‘oude koloniale wetgeving’ meer passend te maken voor de Indonesische waarden. In deze nieuwe wetten wordt onder andere overspel, seks buiten het huwelijk, het promoten van anticonceptie en godslastering strafbaar. De wet lijkt vooral bedoeld voor Indonesiërs zelf, aangezien slechts familieleden aangifte kunnen doen van een strafbaar feit.

Volgens de NOS vreest Human Right Watch dat deze wetgeving ten koste gaat van burgerlijke vrijheden.

‘Homohuwelijk’ op Aruba en Curaçao toegestaan

Volgens het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curacao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is “het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen”. Met dit oordeel is de weg vrij voor het ‘homohuwelijk’, aldus het AD.

Deze zaak werd aangespannen door Human Rights Caribbean, namens twee vrouwen die samen willen trouwen. De uitspraak van de rechter noodzaakt de overheid om de wetten zo aan te passen, dat dit ook mogelijk wordt.  

WHO: meer aandacht voor online veiligheid jeugd

De Wereldgezondheidsorganisatie richt zich in een nieuw rapport op de onlineveiligheid van kinderen, aldus CNE.news. Volgens hen zijn educatieve programma’s nodig die sociale vaardigheden oefenen zoals empathie, emotiebeheersing en assertiviteit. Ook moeten kinderen leren om gevaren beter te herkennen. De WHO stelt dat ouders moeten zorgdragen voor de veiligheid van hun kinderen op internet. Daarom moet er cursusmateriaal ontwikkeld worden voor kinderen én ouders.

Ouders blijken behoefte te hebben aan praktische richtlijnen die ze aan hun kinderen door kunnen geven. Dit is nodig en het heeft effect.

Meer buitenlands nieuws

Mike Pence breekt lans voor het gezin

Wat doe je als de president van de Amerika je uitnodigt voor een ontmoeting en op dat moment heeft je dochter haar eerste muziekuitvoering? Naar

Homopartnerschap in Letland uitgesteld

Eerder deze maand werd een nieuwe wet op partnerschappen goedgekeurd door het Letse parlement. Deze zou helpen om ‘regenboogfamilies’ beter te beschermen. Oppositiepartijen hebben opgeroepen