Over de grens: Anglicaanse bisschoppen spreken zich uit over het ‘homohuwelijk’ & Britse genderkliniek moet deuren sluiten

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Anglicaanse bisschoppen spreken zich uit over het ‘homohuwelijk’
Anglicaanse bisschoppen die deze week in Engeland aanwezig zijn tijdens de Lambeth-conferentie, hebben zich opnieuw duidelijk uit kunnen spreken tegen homorelaties. Ze kregen de mogelijkheid dit anoniem te doen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Binnen de Anglicaanse kerk is er diepe verdeeldheid over het thema homoseksualiteit. Tijdens de vorige Lambeth-conferentie, die gehouden werd in 1998, werd de resolutie aangenomen dat geslachtsgemeenschap alleen thuishoort in een huwelijk tussen man en vrouw en dat de kerk daarom geen homorelaties kan inzegenen. Volgens de anglicaanse kerkleider Justin Welby staat deze resolutie nog steeds overeind, maar is de realiteit in de kerken anders. In een door Welby geschreven brief liet hij aan de 650 bijeengekomen bisschoppen weten dat ‘er lidkerken zijn die inmiddels het ‘homohuwelijk’ hebben omarmd. En bedenk: er staat in die resolutie uit 1998 niets over sancties of tuchtmaatregelen in zo’n geval. We zijn diep verdeeld en die verdeeldheid kunnen we uit onszelf niet overbruggen.’

Orthodoxe bisschoppen waren echter vastbesloten dat deze conferentie helderheid moest geven over de standpunten van de anglicaanse kerk. Ze herhaalden de resolutie uit 1998 en gaven vervolgens alle aanwezige bisschoppen de gelegenheid om digitaal en anoniem hun instemming te betuigen. Aan het eind van de conferentie zal bekend worden hoevaak de resolutie is ondertekend.

Vervolgens hield Welby een indringende toespraak, waarin hij beide kanten van het debat recht wilde doen. Na deze toespraak en een bespreking daarvan, volgde een lange tijd van gebed, waarin de bisschoppen hun discussies opdroegen aan God.

Britse genderkliniek sluit deuren
De Britse genderkliniek Tavistock sluit de deuren nadat in een vernietigend rapport werd vastgesteld dat het ‘niet veilig’ was voor kinderen. Dat meldt Daily Mail.

Kinderarts Dr. Hilary Cass deed onderzoek naar de Tavistock kliniek en ontdekte dat andere geestelijke gezondheidsproblemen werden ‘overschaduwd’ ten gunste van genderidentiteitskwesties. Voormalige patiënten hebben de kliniek beschuldigd van het ‘opjagen van kinderen tot het nemen van puberteitsremmende medicijnen’. Daarnaast is er sprake van zeer lange wachtlijsten, gebrek aan data en transparantie en onjuiste en onduidelijke behandelmethoden.

De Tavistockkliniek zal vervangen worden door regionale centra in bestaande kinderziekenhuizen, die meer holistische zorg zullen bieden.

Britse advocate onterecht achtergesteld vanwege genderkritische opmerkingen
Allison Bailey, een Londense advocate, is onterecht vanwege haar genderkritische opvattingen achtergesteld. Dat bepaalde een Londense rechtbank vorige week woensdag. Baileys inkomen was aanzienlijk teruggelopen, nadat zij kritiek had geuit op het transgenderbeleid van de lhbt-organisatie Stonewall. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

De advocate die in dienst is bij het advocatenkantoor Garden Court Chambers in Londen, was in 2019 betrokken bij de oprichting van de Lesbian Gay Alliance, een instelling die ‘genderextremisme’ bestrijdt. De opmerkingen die zij hierover op Twitter had geplaatst, werden als ‘transfoob’ bestempeld. Haar werkgever dreigde met een onderzoek naar de tweets, waarin Bailey zegt dat biologisch geslacht niet kan veranderen. De rechtbank stelde Baily in het gelijk. Garden Court Chambers moet haar 26.000 euro schadevergoeding betalen.


Gepubliceerd: 05-08-2022

Meer buitenlands nieuws