Over de grens: Lhbt-schoolboeken & zuidelijke Baptisten VS verzwegen misbruik

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Zuidelijke Baptisten VS verzwegen misbruik
De leiding van de Southern Baptist Convention (SBC), het grootste kerkverband in de Verenigde Staten, heeft bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkelijke vrijwilligers verzwegen. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat onlangs is gepubliceerd en waar het Reformatorisch Dagblad over schrijft.

Volgens het onderzoek beschikt de leiding van de Zuidelijke Baptisten over een „geheime lijst” van zevenhonderd voorgangers en kerkelijke werkers van wie bekend is dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Maar concrete stappen tegen hen werden niet ondernomen, uit angst voor juridische aansprakelijkheid, zo blijkt uit het onderzoek. De namenlijst werd alleen gebruikt om te voortkomen dat „de overtreders” in andere gemeenten gingen dienen.

Noors OM onderzoekt strafbaarheid van ‘haatzaaiende’ tweets over gender
Het Noorse openbaar ministerie (OM) doet onderzoek naar „haatzaaiende” tweets van de feministe Christina Ellingsen, gericht aan een man die beweert een lesbische vrouw te zijn. Daar schrijft het Reformatorisch Dagblad over. Als Ellingsen schuldig wordt bevonden, kan ze een gevangenisstraf van maximaal drie jaar krijgen.

Ellingsen plaatste de tweets tussen februari 2021 en januari 2022. Het gaat om reacties aan Christine Marie Jentoft, vertegenwoordiger van de transactivistengroep Foreningen FRI. Jentoft is een biologische man die zich identificeert als lesbische vrouw.

In 2021 is al een Noorse man veroordeeld vanwege het via Facebook ‘beledigen’ van een transman. Hij kreeg 21 dagen cel en een boete van ongeveer 1500 euro.

Verzekeringsmaatschappij doneert lhbt-schoolboeken
De Amerikaanse autoverzekeringsmaatschappij State Farm doneert boeken die transgenderisme promoten aan scholen. Dat meldt The Daily Wire. De boeken zijn bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar. Met het uitdelen van deze boeken wil het bedrijf ‘de lhbtq+-gemeenschap ondersteunen en de wereld beter maken’, zo blijkt uit een uitgelekte interne e-mail. De verzekeringsmaatschappij zet het project landelijk op. Ongeveer 550 medewerkers zullen de mogelijkheid hebben om de boeken te doneren aan een leraar in de eigen omgeving, een buurthuis of een bibliotheek. Op deze manier wil men de ‘boekenkasten van klaslokalen, gemeenschapscentra en bibliotheken diversifiëren’.

De plannen van het bedrijf om lhbt-boeken te verspreiden, komen echter nadat een wet is ondertekend die klassikale instructie over seksuele geaardheid of genderidentiteit voor de kleuterschool tot en met de derde klas verbiedt. Er wordt dan ook kritisch gereageerd op de uitgelekte e-mail. Veel mensen zegden hun verzekering bij State Farm op. 

Evangelische Kirche kritisch op vrijspraak ds. Latzel
De Evangelische Kirche Deutschland (EKD) heeft zich kritisch uitgelaten over de vrijspraak van ds. Latzel, zo schrijft het Reformatorisch Dagblad. Twee weken geleden werd ds. Latzel door de rechtbank vrijgesproken, nadat er een aanklacht tegen hem was ingediend wegens ‘homofobe’ uitspraken. Het kerkverband waar ds. Latzel deel van uitmaakt, staat kritisch tegenover deze vrijspraak.

De voorzitter van de Evangelisch-Gereformeerde Kerk twitterde: ‘De vrijspraak van ds. Latzel verandert hier niks aan: als aan de Bijbel verbonden christen veroordeel ik ten stelligste zijn homofobe opmerkingen. Het Bremen-arrest sluit eenzijdig aan bij een oppervlakkige uitleg van de Bijbel. Maar echte Bijbelse theologie getuigt juist van God als de Schepper van álle vormen van leven!’

Het parket in Bremen heeft vorige week hoger beroep aangetekend tegen de vrijspraak van ds. Latzel.


Gepubliceerd: 01-06-2022

Meer buitenlands nieuws

De seksuele revolutie in Tsjechië

In een blogartikel op Elizamondegreen wordt de seksuele revolutie in Tsjechië beschreven. Volgens de auteur gaan er juist dit jaar in Tsjechië belangrijke wissels om.

Australische gelijkheidswet totaal afgewezen

Parlementair onderzoek onder 13.000 mensen in New South Wales (Australië) wees uit dat 85% de controversiële gelijkheidswet van parlementlid Alex Greenwich volledig verwierp. Dit wetsvoorstel