Ds. Latzel vrijgesproken door Duitse rechtbank

Leestijd: < 1 minuut

Ds. Latzel, de Duitse predikant die in 2020 strafrechtelijk werd veroordeeld vanwege „openlijk aanzetten tot haat”, is vrijdagochtend vrijgesproken door de rechtbank.

De predikant deed tijdens een huwelijksseminar in 2019 een aantal uitspraken over homoseksualiteit en genderideologie. Hij werd hierop aangeklaagd wegens volksopruiing of haatzaaien en door het Ambtsgericht Bremen tot een boete van 8100 euro veroordeeld.

Volgens de rechter van het Landgericht Bremen blijkt uit de context waarin ds. Latzel deze uitspraken deed dat dit niet als volksopruiing of haatzaaien bestempeld kan worden. Daarbij werd opgemerkt dat de predikant altijd onderscheid heeft gemaakt tussen opvattingen en personen. De boete is door de uitspraak van de rechter van tafel geveegd. 

Ds. Latzel geeft aan „blij en dankbaar” te zijn na de uitspraak. Het kerkverband waar hij deel van uit maakt, de Bremer Evangelische Kirche (BEK), moet nog een besluit nemen over een eventuele voortzetting van tuchtmaatregelen tegen de predikant. Tevens is nog niet bekend of het parket in hoger beroep gaat, na het uitgesproken vonnis.  


Gepubliceerd: 20-05-2022

Meer buitenlands nieuws