Over de grens: inzegening ‘homohuwelijk’ & ‘undercover-transactivisten’ 

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Schotse kerk stemt voor inzegening ‘homohuwelijk’
De synode van de Church of Scotland heeft afgelopen maandag het besluit genomen om de bevestiging van ‘huwelijken’ tussen mensen van hetzelfde geslacht toe te staan. In de synode waren er 247 stemmen voor en 136 stemmen tegen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. De kerk gaat aan de slag met het schrijven van handreikingen voor de bevestiging van ‘homohuwelijken’ binnen de kerk. Volgens de voorzitter van de synode verliep de gevoelige discussie respectvol. In de grootste protestantse kerk van Schotland kan niemand gedwongen worden mee te werken aan de bevestiging van een ‘homohuwelijk’.

Merendeel wereldwijde kerk wijst homoseksuele relaties af 
De Duitse theoloog prof. Thomas Schirrmacher zei vorige week dinsdag tegen het persbureau Idea dat het merendeel van de wereldwijde kerk homoseksuele relaties afwijst en dat die visie de komende jaren niet aangepast zal worden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.  

Eerder dit jaar stelde prof. Thorsten Dietz dat Schirrmacher, net als hij, vindt dat Bijbelteksten waarin homoseksualiteit wordt afgewezen, niet kunnen worden toegepast in deze tijd. Schirrmacher, Anglicaans bisschop en algemeen secretaris van de Word Evangelical Alliance (WEA), ontkent dat. Hij betoogt dat homoseksuelen Bijbels gezien af moeten zien van seksuele relaties en celibatair moeten leven. Seksualiteit heeft alleen een legitieme plaats in het huwelijk. Volgens hem denkt de grote meerderheid van de evangelicalen er zo over.  

Pedofilie als ‘stigmatiserende’ term  
De transgenderprofessor Allyn Walker heeft ontslag genomen bij een universiteit in Virginia, nadat zij daar verontwaardiging had gewekt door haar opmerking dat pedofilie een ‘stigmatiserende’ term is. Na haar ontslag werd zij aangenomen bij de Johns Hopkins Universiteit, zo schrijft de Daily Wire.

De professor, die een biologische vrouw is maar zich identificeert als ‘non-binair’, veroorzaakte veel ophef afgelopen november door de term ‘tot minderjarigen-aangetrokken persoon’ te gebruiken als alternatief voor de benaming pedofiel. Walker zei hierover: ‘Veel mensen die de term pedofiel horen, gaan er automatisch van uit dat het om een zedendelinquent gaat. En dat is niet waar. En het leidt tot een heleboel misvattingen over aantrekkingskracht tot minderjarigen.’ Later benadrukte ze dat haar uitspraak geen verdediging was van seksueel misbruik van kinderen. Walker werd echter veroordeeld om haar uitspraak en nam kort daarna ontslag.   

‘Undercover-transactivisten’ 
Rob Dreher, redacteur bij The American Conservative en auteur van het boek Live Not By Lies bereidt zich voor op een ‘volgend front in de cultuuroorlog’. Dreher schrijft in een artikel dat er op een conferentie melding werd gemaakt van hetzelfde fenomeen dat zich voordeed in vijf verschillende kerken. Er voegden zich nieuwkomers bij de gemeenten die na zo’n zes maanden zich bekend maakten als transseksueel en hun rechten opeisten als officiële leden van de gemeente. Dreher spreekt over een gezamenlijke poging om kerken te ondermijnen, omdat het opvallend is dat het in zoveel kerken voorkomt en het in dezelfde periode gebeurt. De kerken maken zich ernstige zorgen, omdat deze ‘undercover-transactivisten’ een legale manier hebben gevonden om de gemeente te dwingen te capituleren in ‘trans-aangelegenheden’. Veel kerken hebben onvoldoende geld om zich te verdedigen als zij aangeklaagd worden. Zij vormen een gemakkelijk doelwit.

Volgens Dreher beseffen kerken onvoldoende welk gevaar hen wacht. Hij waarschuwt kerken en hun leiders om op hun hoede te zijn en raadt hen aan contact op te nemen met Alliance Defending Freedom, waar ze geïnformeerd worden over hoe ze zich wettelijk kunnen beschermen.   


Gepubliceerd: 27-05-2022

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om