Over de grens: vrijspraak christelijke professor & baarmoedertransplantatie bij transvrouw

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Christelijke professor vrijgesproken
Een christelijke professor aan de Shawnee State University in Ohio krijgt 400.000 euro schadevergoeding van de school, omdat deze hem ten onrechte had aangeklaagd. Dat meldt The Christian Institute. Nicholas Meriwether, docent filosofie, kreeg na een van zijn colleges van een student te horen dat hij graag met vrouwelijke voornaamwoorden aangesproken wilde worden. De professor probeerde er een gesprek over te voeren en gaf aan die wens niet in te kunnen willigen. De student diende een klacht in en de universiteit beschuldigde haar medewerker formeel van het creëren een „vijandige omgeving” voor de student en dreigde met „verdere corrigerende maatregelen” als hij studenten niet zou aanspreken met voornaamwoorden die hun zelfverklaarde ‘geslacht’ weerspiegelden.

In maart 2021 oordeelde het U.S. Court of Appeals for the 6th Circuit dat de vrijheid van meningsuiting van Meriwether was geschonden. De universiteit gaat de professor 400.000 dollar aan schadevergoeding en juridische kosten betalen, en zal hem in de toekomst niet meer verplichten bepaalde voornaamwoorden te gebruiken.

Baarmoedertransplantatie bij transvrouw
Een Indiase arts wil het mogelijk maken dat een biologische man een kind baart. Hij bereidt een baarmoedertransplantatie bij een transvrouw voor, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

„Dit is de toekomst”, zegt dr. Narendra Kaushik in The Daily Mirror. Hij vindt de operatie „vergelijkbaar met de transplantatie van een nier of een ander orgaan.” De arts zegt dat operatie op korte termijn zal plaatsvinden.

Baarmoedertransplantaties bij transvrouwen zijn experimenteel. Er is één baarmoedertransplantatie bij een transvrouw gedocumenteerd, maar deze overleed enkele maanden later na complicaties.

Vrouw in Texas opgepakt vanwege abortus
Een vrouw in Texas is gearresteerd, volgens de autoriteiten vanwege „de dood van een persoon door een zelf-opgewekte abortus.” De vrouw werd vorige week donderdag gearresteerd en zit vast in een gevangenis in Rio Grande City. Het is onduidelijk of de vrouw een eigen kind heeft geaborteerd of een andere vrouw heeft geholpen bij een abortus, meldt AD.nl.

In Texas geldt sinds vorig jaar een strenge wet, die een abortus verbiedt vanaf het moment dat er op een echo een hartslag kan worden waargenomen. De aanhouding van de 26-jarige vrouw in Texas is vermoedelijk een van de eerste arrestaties sinds het ingaan van de wet.

Canadees rapport: weer christelijke kapelaans bij defensie
In een recent verschenen rapport, geschreven door het adviespanel van de Canadese minister van Defensie, wordt religie omschreven als een „bron van lijden en generatietrauma.” Ambtenaren wordt geadviseerd om kapelaans van religies die de principes van diversiteit en inclusie van de Canadese regering niet accepteren te weigeren. The Daily Wire bericht erover.

In het rapport staat onder meer: „Het adviespanel heeft geconstateerd dat er verschillende gradaties van vrouwenhaat, seksisme en discriminatie verweven zijn in de filosofieën en overtuigingen van sommige reguliere religies die momenteel vertegenwoordigd zijn onder de kapelaans.”

Het adviespanel werd in december 2020 samengesteld en was de wens van de liberale premier Justin Trudeau. Hij had de minister van Nationale Defensie opdracht gegeven om alle bronnen van „anti-inheems en anti-zwart racisme, lhbtiq-vooroordelen, gendervooroordelen en blanke suprematie in de Canadese strijdkrachten” te elimineren.


Gepubliceerd: 12-05-2022

Meer buitenlands nieuws

Target krabbelt terug met LHBT-acceptatie

Target, een grote Amerikaanse winkelketen, raakte vorig jaar in opspraak toen ze een ‘Pride Month-collectie presenteerde. Veel Amerikanen riepen op het bedrijf te boycotten. Om