Dankbaarheid en opluchting bij ds. A. Kort; predikant niet strafrechtelijk vervolgd

ds-a-kort-en-leon-houtzager
Leestijd: 2 minuten

Ds. A. Kort hoeft niet strafrechtelijk vervolgd te worden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag in een klachtprocedure beslist. Daarmee wijzen de rechters de klacht af die homoactivist Leon Houtzager tegen de predikant indiende. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De predikant van de oud gereformeerde Mieraskerk schreef op 16 maart 2020 een brief aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel, waarin volgens aanklager Leon Houtzager uitlatingen staan die discriminerend zijn en die oproepen tot haat tegen homoseksuelen.

Onnodig grievend
De officier van justitie heeft de aangifte in september 2020 beoordeeld en besloten ds. Kort niet te vervolgen. Hij stelde dat er geen sprake is van strafbare uitlatingen op grond van enig wetsartikel. Tegen die beslissing diende Houtzager een klacht in bij het gerechtshof in Den Haag. Hij is van mening dat de uitlatingen van de predikant beledigend zijn en dat ze, ook al zijn deze gedaan in de context van diens geloofsopvatting, onnodig grievend en daarmee strafbaar zijn.

„Het hof heeft geoordeeld dat, daargelaten of de uitlatingen van de predikant als beledigend voor mensen met een homoseksuele gerichtheid gelezen kunnen worden, uit de context waarin de gewraakte uitlatingen zijn gedaan kan worden opgemaakt dat deze louter zijn te beschouwen als een weergave van de geloofsopvatting van beklaagde”, zo schrijft het gerechtshof. „Gelet op de gekozen bewoordingen zijn de uitlatingen naar het oordeel van het hof ook niet als onnodig grievend aan te merken. Van strafbare groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie is onder deze omstandigheden naar het oordeel van het hof dan ook geen sprake.”

Klik hier om de hele uitspraak te lezen.

Vertrouwen in de rechters
Tegenover het Reformatorisch Dagblad zei ds. Kort woensdagochtend dat hij dankbaar en opgelucht is. Er is volgens hem recht gedaan. „De hele procedure is correct verlopen. Ik had vertrouwen in de rechters die me hoorden. De wijze waarop zij mij in februari vragen stelden, was prettig.”

De predikant zei verder: „Ik heb altijd gedacht: er moet wel iets vreemds gebeuren, als dit niet goed afloopt. Dan zou het recht geen recht meer zijn. En in mijn geweten heb ik mijzelf ook nooit bezwaard gevoeld over alles.”

Tegen CIP.nl vertelde ds. Kort dat hij de afgelopen maanden vanuit heel kerkelijk Nederland meelevende e-mails en brieven kreeg. „Van christenen uit allerlei uiteenlopende denominaties. Ik heb de indruk dat ook collega-predikanten deze zaak als bedreigend hebben ervaren in verband met mogelijke uitspraken die zijzelf in de toekomst zouden kunnen doen.”

Volgens René de Groot, advocaat van ds. Kort, is de beslissing van het hof een „uitermate principiële uitspraak.” Het is volgens de jurist belangrijk dat de rechters zeggen dat de uitlatingen binnen de context van godsdienstvrijheid mogen gedaan worden. „Voor de gereformeerd-orthodoxe gemeenschap is dit fijn. We weten nu dat zij mag blijven zeggen wat haar opvatting op dit punt is.”

Reactie Houtzager
Tegen RTV Rijnmond zei Leon Houtzager woensdag dat hij naar aanleiding van de uitspraak gaat overleggen met zijn advocaat, mr. Gerard Spong. „Ik heb altijd gezegd dat als het juridisch ophoudt, dan ga ik er in de politiek mee verder. Aan de andere kant ben ik wel blij met het oordeel van het Hof. Hiermee heb ik aangetoond dat religieuze en niet-religieuze mensen niet gelijk worden behandeld. Ik hoop in de politiek voor elkaar te krijgen dat deze uitspraken op een andere manier gaan worden getoetst.”


Gepubliceerd: 30-03-2022

Ook interessant

Man | Vrouw #2 #2

Vragen en antwoorden over man- en vrouw-zijn Man- of vrouw-zijn, wat houdt dat eigenlijk in? Waar de rolverdeling van man en vrouw

Man | Vrouw #2

Vragen en antwoorden over man- en vrouw-zijn Man- of vrouw-zijn, wat houdt dat eigenlijk in? Waar de rolverdeling van man en vrouw

Man-Vrouw – test

Man | Vrouw Man- of vrouw-zijn, wat houdt dat eigenlijk in? Waar de rolverdeling van man en vrouw vroeger duidelijk was, lijkt