Over de grens: meerderheid Hongaren voor omstreden wet & gruwelijke vondst geaborteerde foetussen

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Prominente Duitse bisschop wil aanpassing catechismus
Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising, pleit in een interview met het Duitse tijdschrift Stern aan op een herziening van de Catechismus van de Katholieke Kerk. Het gedeelte waarin staat dat homoseksualiteit een objectief ongeordende neiging is, moet volgens de voormalig voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie aangepast worden. Zijn oproep komt twee weken na zijn pleidooi voor een meer inclusieve Kerk en verontschuldigingen voor de discriminatie van de Kerk tegenover homoseksuelen, schrijft kerknet.be.

De prominente geestelijke binnen de Rooms-Katholieke Kerk pleit voor „een inclusieve ethiek. Homoseksualiteit is geen zonde. Het komt overeen met een christelijke houding wanneer twee mensen, ongeacht hun geslacht, voor elkaar opkomen, in vreugde en verdriet.” Verder zei hij: „De waarde van liefde blijkt ook uit de ander niet tot object te maken, hem of haar niet te gebruiken of te vernederen. LGTBQ+-ers maken deel uit van de schepping en zij zijn geliefd bij God. Wij zijn geroepen om te strijden tegen discriminatie. Diegenen die homoseksuelen en wie dan ook bedreigen met de hel of de eeuwige verdoemenis, hebben er niets van begrepen.”

Meerderheid kiezers Hongarije voor omstreden wet
Afgelopen zondag waren er verkiezingen in Hongarije. Naast dat Hongaren hun stem konden uitbrengen voor het parlement, konden ze met een referendum ook stemmen over nieuw lhbti-beleid, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Ze vraag aan de Hongaarse kiezer was of hij vindt dat kinderen voorlichting moeten krijgen over de mogelijkheid van geslachtsverandering en of scholen workshops over seksuele geaardheid mogen houden zonder toestemming van de ouders.

Premier Orban had het referendum beloofd na kritiek op een omstreden wet die kinderen moet bewaren voor informatie over homoseksualiteit en geslachtsaanpassende operaties. Meer dan 90 procent van de kiezers, stemde in lijn met het regeringsbeleid.

Brits lhbt-congres geannuleerd
Het had het eerste internationale lhbt-congres in het Verenigde Koninkrijk moeten worden. Tal van organisaties zouden deelnemen aan het driedaagse evenement ”Safe To Be Me”. Maar het gaat niet door, omdat een deel van die organisaties zich terug heeft getrokken. De reden: een nieuwe Britse wet die conversietherapie verbiedt, gaat in hun ogen niet ver genoeg. Daarover schrijft De Volkskrant.

De Britse regering kondigde vorige week aan dat het verbod op conversietherapie er zeer binnenkort echt komt. Maar in het wetsvoorstel stond niet dat therapie voor transgenders ook verboden werd. Belangengroepen en organisaties die in juni aan het Britse congres zouden deelnemen, klommen in de pen. Ze schreven aan de regering van Boris Johnson dat ze het evenement niet zouden steunen, tenzij premier Boris Johnson alsnog conversietherapie voor transgenders in het verbod op zou opnemen. Hoewel de Britse overheid aangaf dat er wordt gekeken naar andere manieren om de transgender gemeenschap te beschermen, namen de in totaal 105 organisaties en belangengroepen hier geen genoegen mee en trokken zij zich terug. Daarop werd het congres geannuleerd.

Vijf dode foetussen aangetroffen in woning antiabortusactivist
In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. zijn vorige week vijf geaborteerde foetussen aangetroffen in het huis van een antiabortusactivist. De politie deed een inval, omdat er een tip was over de aanwezigheid van „potentieel gevaarlijk biologisch afval.” De agenten brachten zakken en koelboxen naar buiten, schrijft onder andere De Telegraaf.

De activiste van wie de woning is, was Lauren Handy. Zij is leider van de Progressieve Anti-Abortus Opstand (PAAU). De pers kwam op de inval in haar huis af. Tegen de journalisten vertelde Handy dat „mensen zouden flippen als ze zouden horen wat er in de containers zit.”

Bij de huiszoeking werden dus onder andere vijf lichaampjes van geaborteerde kinderen aangetroffen. „De foetussen werden geaborteerd volgens de geldende wetten”, aldus Ashan Benedict, de commissaris van het politiekorps van Washington D.C. „Op zich is er geen misdaad begaan, behalve dan de manier waarop de foetussen hier zijn gekomen.” Dat laatste punt, daar gaat de politie onderzoek naar doen.

Handy zelf beweert dat ze de foetussen in de Universiteit van Washington kon bemachtigen, maar dat wordt ontkend door de onderwijsinstelling. Ook beweert ze in totaal 115 foetussen te hebben gehad, schrijft Washingtonian. De meesten van hen heeft ze een naam gegeven en begraven op een „privébegraafplaats.”

Van de vijf gevonden foetussen waren foto’s gemaakt, die onder andere op Twitter rondcirculeren. Neonatologen stellen dat de vijf kinderen levensvatbaar waren op het moment van de abortus, een jongetje was „tussen de 28 en 32 weken.” Ook lijkt het erop dat de baby’s op een onwettige manier zijn gedood. Dat feit zorgt ervoor dat deze vondst het debat over de abortuspraktijk in Amerika naar verwachting zal intensiveren. Tegenstanders van abortus zien in de foto’s van de foetussen een bewijs dat er bij een deel van de abortussen ook juridisch sprake is van strafbaar handelen.


Gepubliceerd: 06-04-2022

Meer buitenlands nieuws

De seksuele revolutie in Tsjechië

In een blogartikel op Elizamondegreen wordt de seksuele revolutie in Tsjechië beschreven. Volgens de auteur gaan er juist dit jaar in Tsjechië belangrijke wissels om.

Australische gelijkheidswet totaal afgewezen

Parlementair onderzoek onder 13.000 mensen in New South Wales (Australië) wees uit dat 85% de controversiële gelijkheidswet van parlementlid Alex Greenwich volledig verwierp. Dit wetsvoorstel